Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής: Σκηνικό συγκάλυψης για υποκλοπές – παρακολουθήσεις

Φωτό αρχείου / EUROKINISSI

Την τακτική της συγκάλυψης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων-υποκλοπών διευκόλυνε η διαδικασία που επέλεξε η κυβερνητική πλειοψηφία για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς όλοι οι κρατικοί λειτουργοί επικαλέστηκαν το απόρρητο για να μην δώσουν καμία επί της ουσίας απάντηση.

Στην Επιτροπή κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις συνολικά 9 άτομα, πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ, εισαγγελείς και άλλα πρόσωπα που σχετίζονται.

Στην με κλειστές πόρτες στο όνομα του απόρρητου συνεδρίαση ακολουθήθηκε και μια διαδικασία για την εξέταση των εμπλεκόμενων προσώπων που «κούμπωσε» με το σκηνικό αποσιώπησης του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου των νόμων, των οδηγιών της ΕΕ και διακρατικών συμφωνιών, που από κοινού έχουν συνδιαμορφώσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και γι’ αυτό διαφυλάττουν ως «ιερό και όσιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ να εξεταστούν αυτά τα πρόσωπα κατά μόνας, για κάθε μία από τις συγκεκριμένες υποθέσεις που ερευνώνται (Ν. Ανδρουλάκης, δημοσιογράφοι, τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ).

Αντί γι’ αυτό επιλέχθηκε η ακρόαση αυτών των προσώπων να γίνει σε δύο ομάδες. Στο πρώτο γκρουπ, μετείχαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, Γ. Ρουμπάτης και Θ. Δραβίλλας, καθώς και ο μέχρι πρότινος γγ του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης. Το δεύτερο γκρουπ, αποτελούνταν από τον νυν διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη, τον εισαγγελέα εφετών Κ. Τζαβέλλα, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο, τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, και την αρμόδια εισαγγελέα για την ΕΥΠ Β. Βλάχου.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι πρώτοι ξεκίνησαν τον κύκλο των ερωτήσεων, το πρώτο που που έκαναν ήταν να υπενθυμίζουν στους ερωτώντες ότι μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο στις απαντήσεις τους… Όμως και οι βουλευτές των άλλων αστικών κομμάτων επέλεξαν να αφήσουν εκτός κάδρου το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, επικεντρώνοντας την αντιπαράθεση σε βολικά για αυτούς πεδία.

Άλλωστε, σε ένα τέτοιο σκηνικό συσκότισης και τελικά συγκάλυψης συντελεί η απόρριψη της πρότασης του ΚΚΕ να δημοσιοποιούνται οι συνεδριάσεις και η πορεία των ερευνών, για μια υπόθεση που αφορά τα ίδια τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Με βάση τις πληροφορίες, οι τρεις πρώην διοικητές της ΕΥΠ δήλωσαν άγνοια για τις «συνακροάσεις»-υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων φέρεται να αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τους λόγους που παρακολουθούνταν το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη. Επίσης, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε του δόθηκε σχετική εντολή από τον πρωθυπουργό ή γνώριζε κάτι ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η εισαγγελέας της ΕΥΠ Β. Βλάχου, σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε ότι το αίτημα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη έφερε τις υπογραφές 6 υπηρεσιακών στελεχών της  Υπηρεσίας.

Ο δε σημερινός διοικητής της ΕΥΠ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες φέρεται να είπε πως, όσο ο ίδιος είναι σε αυτή τη θέση (του διοικητή) γνωρίζει πως ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Επιπλέον οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο, αλλά και τον βουλευτή της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Κ. Τζαβάρα να υποστηρίζουν ότι δεν δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ακόμα ο δεύτερος φέρεται να διαφώνησε και με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ταυτόχρονη ακρόαση όλων των κληθέντων.

Το ΚΚΕ εκτός από το θέμα των «συνακροάσεων»-υποκλοπών στο τηλεφωνικό του κέντρο, επανέλαβε μια σειρά άλλα καίρια ερωτήματα που θέτει από την πρώτη στιγμή και τα οποία βοηθούν στην διερεύνηση της υπόθεσης όπως εάν είχε δρομολογηθεί η αγορά ενός νέου συστήματος με λογισμικό που παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται δημοφιλείς εφαρμογές όπως το viber, το messengrer, κ.α. Εάν είχε εξεταστεί η προμήθεια ειδικού λογισμικού από το Ισραήλ, εάν ήταν στις προθέσεις η προμήθεια του συστήματος Predator και τελικά εάν ολοκληρώθηκε ή όχι αυτή η «έρευνα αγοράς» από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Επιπλέον, φέρεται να απεύθυνε μια σειρά ερωτήματα που σχετίζονται με την Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) και την δυνατότητα της να πραγματοποιεί μαζικές υποκλοπές, ερώτημα που είχε απευθύνει το ΚΚΕ και στις σχετικές συζητήσεις στην ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να έχει δοθεί μέχρι σήμερα καμία απάντηση…

Να αποκαλυφθεί το επικίνδυνο και σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση στης συνεδρίασης ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Μανώλης Συντυχάκης με δήλωσή του στα ΜΜΕ ανέφερε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία και στα πλαίσια της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, επέλεξε επί της ουσίας την συγκάλυψη του όλου θέματος. Επικαλέστηκαν όλοι και πρώην και νυν κρατικοί λειτουργοί το απόρρητο. Εμείς θέσαμε το ζήτημα “όλα στο φως”, πλήρη διαφάνεια, τα πρακτικά στην δημοσιότητα, εξέταση κατά μόνας και ανά θεματολογία. Ανδρουλάκης, υποκλοπές – συνακροάσεις στο ΚΚΕ, δημοσιογράφοι. Το αρνήθηκαν. Η στάση όλων ήταν πλήρης συγκάλυψη».

Σε σχέση με το απόρρητο της συνεδρίασης, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι «εμείς θέσαμε καθαρά το ζήτημα ότι πρέπει να αποκαλυφθούν όλα τώρα και όχι μόνο αυτό. Να αποκαλυφθεί όλο το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο για το οποίο την ευθύνη την έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ψήφισαν αυτά τα νομοθετήματα».

Για τις συνακροάσεις – υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε πως «ουδεμία θέση πήραν ούτε οι πρώην ούτε οι νυν. Αντιθέτως υποτιμούν και απαξιώνουν το ζήτημα των συνακροάσεων».

Κατέληξε λέγοντας πως «σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη και μέσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή έτσι ώστε να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο. Δεν έχουμε αυταπάτες για το μέχρι πού θα φτάσει η υπόθεση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε αυτή τη μάχη και κυρίως έξω στο λαό».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...