Επιτροπή του ΟΗΕ καταγγέλλει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος μεταναστών και προσφύγων στη Λιβύη

Μετανάστες και πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στη Λιβύη απ΄ όπου προσπαθούν να φύγουν για την Ευρώπη υπόκεινται σε σεξουαλική δουλεία, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατήγγειλε σήμερα η επιτροπή του ΟΗΕ που ερευνά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

Η αποστολή εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη, καταλήγοντας άλλη μια φορά στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε πως ένα μεγάλο εύρος εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί από τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας και τις ένοπλες πολιτοφυλακές», σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της παρουσίασης της τελευταίας έκθεσής της.

Οι ερευνητές εξηγούν πως οι ωμότητες αυτές διαπράχθηκαν «εναντίον Λίβυων και μεταναστών σε όλη τη Λιβύη», σε κέντρα κράτησης.

Η αποστολή τεκμηρίωσε και διαπίστωσε πολλές περιπτώσεις αυθαίρετης κράτησης, φόνου, βασανιστηρίων, βιασμών, σεξουαλικής δουλείας, εξωδικαστικών εκτελέσεων και αναγκαστικών εξαφανίσεων, επιβεβαιώνοντας πως οι πρακτικές αυτές είναι ευρέως διαδεδομένες στη Λιβύη.

Αυτή η μεταχείριση ανθρωπίνων όντων δημιουργεί «σημαντικά εισοδήματα για άτομα, ομάδες και κρατικούς θεσμούς, κάτι που προκαλεί τη συνέχιση των παραβιάσεων». «Είναι επείγον να υπάρξει λογοδοσία προκειμένου να τεθεί τέλος σε αυτή τη γενικευμένη ατιμωρησία», αναφέρει στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της επιτροπής, Μοχάμεντ Αουατζάρ.

«Καλούμε τις αρχές της Λιβύης να καταρτίσουν χωρίς καθυστέρηση ένα σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έναν οδικό χάρτη για τη μεταβατική δικαιοσύνη για τα θύματα και να ζητήσουν να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Η αποστολή συστάθηκε το 2020 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προκειμένου να διερευνήσει τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη στη Λιβύη από το 2016. Από τότε, η αποστολή έχει διενεργήσει περισσότερες από 400 συνεντεύξεις και έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 2.800 πληροφοριακά στοιχεία, περιλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...