Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία: Οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα

Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις

Η παραπέρα οργάνωση και η κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην επικείμενη κύρωση από τη Βουλή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, ενάντια στην εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, απασχόλησαν τη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, έπειτα από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

Η σύσκεψη κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει συγκέντρωση στην Αθήνα την μέρα που θα μπει προς ψήφιση στη Βουλή η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Μέχρι τότε οι φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα θα αναπτύξουν πολύμορφες δραστηριότητες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές της Αθήνας, με στόχο την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων.

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν συνδικαλιστές από εργατικά σωματεία της Αττικής, την ΟΒΣΑ, την ΟΓΕ, συλλόγους γονέων και φοιτητικούς συλλόγους, από τις Επιτροπές Ειρήνης Αττικής, φορείς του λαϊκού κινήματος.

«Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο μέσω της βάσης στη Σούδα, της βάσης στην Αλεξανδρούπολη και όλων των ευρωατλαντικών υποδομών, για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στοχοποιούν και βάζουν τον λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους», τόνισε στην εισηγητική της ομιλία εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Στάθηκε στις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, επεκτείνει μέσω της «νέας» Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας το δίκτυο των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, απογειώνοντας την εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. «Την ώρα που η λαϊκή οικογένεια τσακίζεται από την ακρίβεια, δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, μένει ανοχύρωτη μπροστά στην πανδημία και στις φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση δίνει πακτωλούς δισεκατομμυρίων ευρώ για υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα, που δεν υπηρετούν την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας αλλά τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ», είπε σε άλλο σημείο.

Υπογράμμισε ότι το ζήτημα της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και του βαθέματος της εμπλοκής της χώρας μας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα και τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. «Ολα γίνονται για το κέρδος: Τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς σχέσεις», επεσήμανε, καλώντας τους εργαζομένους να κλιμακώσουν την πάλη τους, παράλληλα με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, απαιτώντας να μην επικυρωθεί – να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από την Στέλλα Βαλαβάνη, μέλος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, την Μαιρήνη Στεφανίδη, αντιπρόεδρο της ΟΓΕ, τον Ηλία Σιώρα, πρώην πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, τον Κώστα Ρασσιά από την ΠΕΜΕΝ, τον Τάσο Κλάδη από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και τον Γρηγόρη Αναγνώστου, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.Ο λαός να δείξει τη δύναμή του!

Στο πλαίσιο της σύσκεψης η Επιτροπή Αγώνα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί τον λαό «να αναπτύξει την πάλη του ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία, πατώντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μπλέκει τη χώρα ολοένα και πιο βαθιά στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, που επιδιώκει κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων».

Παράλληλα απαντά στους μύθους που καλλιεργούν τα κόμματα του ευρωατλαντισμού, όπως ότι η ύπαρξη και η ενίσχυση των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών και οι αποστολές εκτός συνόρων «ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή», τονίζοντας πως αντίθετα «η χώρα μετατρέπεται σε προωθημένη επιχειρησιακή βάση για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα», και καλεί τον λαό να αναρωτηθεί: «Η αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Κόσοβο, στον Περσικό Κόλπο, στο Αφγανιστάν και αλλού έχει καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων;».

Καλεί επίσης τον λαό «να καταδικάσει αποφασιστικά τη χρησιμοποίηση της Αλεξανδρούπολης για τις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ – “πρόβες πολέμου”, και για τη μεταφορά βαρέος εξοπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας», να διεκδικήσει ακόμα πιο μαζικά και μαχητικά: Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, να κλείσουν άμεσα όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές, να μη χρησιμοποιηθεί καμία για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Επιστροφή όλων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση της χώρας μας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...