ΕΠΛΣ Βορειοδυτικής Ελλάδας: Ενίσχυση Λιμενικών Αρχών Βορειοδυτικής Ελλάδας

Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Βορειοδυτικής Ελλάδας

Με επιστολή της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Βορειοδυτικής Ελλάδας ζητά από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ) και τον Υπουργό Ναυτιλίας την ενίσχυση των λιμενικών αρχών της περιοχής της. Μεταξύ άλλων παραθέτει στοιχεία για τους κινδύνους για την υγεία του προσωπικού, όπως και για τον υπερβολικό φόρτο καθηκόντων στα οποία καλούνται να ανταποκριθούν.

Ολόκληρη η Επιστολή:

ΕΠΛΣ Βορειοδυτικής Ελλάδας: Ενίσχυση Λιμενικών Αρχών Βορειοδυτικής Ελλάδας

Θέμα: Ενίσχυση Λιμενικών Αρχών Βορειοδυτικής Ελλάδας

Η Ε.Π.Λ.Σ./ΒΔ.Ε. σε συνέχεια των από 01/07 και 02/07 ανακοινώσεων μας, επανέρχεται με ανακοίνωσή της αναφορικά με  το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Λιμενικών Αρχών της Ένωσής μας.

Καθώς έχει ξεκινήσει και η καλοκαιρινή σεζόν, καθώς οι περιορισμοί που υπήρχαν λόγω COVID-19 στις μετακινήσεις πολιτών μεταξύ των Χωρών έχουν σταδιακά αρθεί και σταδιακά υπάρχει αύξηση της επιβατικής κίνησης ερχόμαστε να τονίσουμε ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας.

Λιμάνι Ηγουμενίτσας
Φώτο Αρχείου / Λιμάνι Ηγουμενίτσας / Πηγή: Eurkinissi

Α) Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Χώρας και πύλη της Ευρώπης και κάθε χρόνο μετακινούνται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες Χωρών, από 01/07, ημερομηνία άρσης περιορισμών στα ταξίδια, έως και σήμερα έχουν αποβιβασθεί από τα πλοία προερχόμενα από την Ιταλία πάνω από 10000 επιβάτες καθώς και σε συνάρτηση με τον επιπρόσθετο φόρτο των ελέγχων στους μετακινούμενους για τον ιό COVID-19, έλεγχο που έχουν επιφορτιστεί τα Στελέχη του Λ.Σ., θεωρούμε ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να μην υπάρξει από την Κεντρική διοίκηση ενίσχυση σε προσωπικό, κυρίως, αλλά και μέσα.

Όπως επίσης θεωρούμε αδιανόητο να μην έχει υπάρξει μέριμνα από την Διοίκηση ούτως ώστε τα Στελέχη του Κ.Λ. Ηγουμενίτσας που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο, λόγω μεγάλου αριθμού επιβατών, αλλά και επικίνδυνο, λόγω του COVID-19 έργο των ελέγχων να μην έχουν μέτρα αυτοπροστασίας καθώς και να μην έχει υπάρξει μέριμνα για να τύχουν και οι ίδιοι οι Συνάδελφοι έλεγχο για τον ιό.

Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας
Φώτο Αρχείου / Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας / Πηγή: Eurokinissi

Β) Όσον αφορά το Λιμάνι της Κέρκυρας, είναι και αυτό πλέον επίσημο Λιμάνι εισόδου στην Χώρα και από  01/07/2020 που έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα  υπάρχουν καθημερινά κατάπλοι Ε/Γ – Ο/Γ από Ιταλία καθώς και αναμένονται κατάπλοι Κ/Ζ από όλο τον κόσμο. Οι Συνάδελφοι υποχρεωτικά ελέγχουν ΕΝΑΝ προς ΕΝΑΝ όλους τους επιβάτες μέσω του PLF για COVID-19 καθώς και οχήματα και επίσης καταγράφουν στατιστικά στοιχεία

Επίσης καθημερινά στη δεύτερη μεγαλύτερη Μαρίνα της Χώρας αλλά και στο Κεντρικό Λιμάνι καταφθάνουν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής από το εξωτερικό τα οποία υπόκεινται σε ξεχωριστή ναυτιλιακή δήλωση Υγείας καθώς επίσης και σε έλεγχο για τον COVID-19.

Παρόλο που επίσης αναγνωρίζουμε και το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στο Ανατολικό Αιγαίο όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό, εντούτοις όμως θα πρέπει να υπάρξει διακοπή απόσπασης των Στελεχών μας προς τις εκεί υπηρεσίες προκειμένου να μην υπάρχει αύξηση φόρτου εργασίας αλλά και υπερεργασία των Στελεχών στις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας λόγω αυξημένης καλοκαιρινής, ειδικά, επιβατικής αλλά και τουριστικής κίνησης.

Για αυτό ζητάμε ως Ένωση τη διακοπή αποσπάσεων Στελεχών μας προς το Ανατολικό Αιγαίο αλλά και την ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών της Βορειοδυτικής Ελλάδας με τουλάχιστον 20 άτομα ακόμα.

Επίσης με αφορμή την επικινδυνότητα του COVID-19 αλλά και του ότι τα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν επιφορτιστεί να διενεργούν έλεγχο σε μετακινούμενους επιβάτες, όπου για άλλη μια φορά αποτελεί απόδειξη για την επικινδυνότητα του επαγγέλματος μας, επανερχόμαστε και θέτουμε για άλλη μια φορά το ζήτημα της ένταξης του Λιμενικού Σώματος στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γενικός Γραμματέας

ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ Αλέξανδρος                  ΜΠΑΤΣΟΜΙΤΗΣ Ευθύμιος

Λιμάνι Κέρκυρας - καλοκαίρι 2016
Φώτο Αρχείου / Λιμάνι Κέρκυρας – καλοκαίρι 2016

Δείτε ακόμα...