Έρχεται και ο στρατιωτικός τουρισμός…

Πολεμικό Μουσείο
Πολεμικό Μουσείο / Πηγή: Eurokinissi

Ελλάδα, ήλιος, νησιά, παραλίες, καλοκαίρι…
Ακρόπολη, Μυκήνες, Επίδαυρος, Δελφοί…

Δικαιολογημένα, η χώρα μας τραβάει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου για την ιστορίας της, τον πολιτισμό της, το καλοκαίρι της και εν γένει όλες τις ομορφιές της.

Γι’ αυτό , εξάλλου, πέφτει πακτωλός χρημάτων στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Όχι, βέβαια, στους εργαζόμενους της καλοκαιρινής σεζόν, που ζουν και εργάζονται σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς.

Τα χρήματα κατευθύνονται σε μεγάλους ομίλους, στα ξενοδοχεία, την κρουαζιέρα, τους εφοπλιστές.

Τα παραπάνω, φαίνεται δεν είναι αρκετά για την κυβέρνηση γι’ αυτό και θέλει να αναπτύξει τον…στρατιωτικό τουρισμό.

Εκτός, όμως του Πολεμικού Μουσείου και άλλων μουσειακών χώρων η κυβέρνηση επιδιώκει την ανάδειξη και ιστορικών τόπων που δόθηκαν σημαντικές μάχες.

Το μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του Στρατιωτικού Τουρισμού στην Ελλάδα συνυπέγραψαν οι υπουργοί Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Με αυτόν τον τρόπο επισφραγίστηκε επισήμως η έναρξη ενός νέου είδους τουρισμού που επικεντρώνεται σε περιοχές και χώρους ιστορικού-στρατιωτικού ενδιαφέροντος με επίκεντρο το Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών.

Ως κύριοι στόχοι της προσπάθειας όπως οι ίδιοι οι Υπουργοί ανέφεραν «ορίζονται η προστασία, η ανάδειξη, η προβολή και η προώθηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας κάθε Μουσείου, συλλογής και Μνημείου Στρατιωτικού ενδιαφέροντος από την ιστορία όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) και των πολυάρυθμων ακόμα αξιοθέατων της συγκεκριμένης κατηγορίας, από διαφορετικές περιόδους της ιστορικής πορείας του Έθνους, που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Αν κρίνουμε απ’ το πρόσφατο παρελθόν, ίσως η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει τις επιχειρήσεις «κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών».

Θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι κάτω από έντονες αντιδράσεις ο Υφ. Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής δεν παραβρέθηκε στο φασιστομάζεμα της Ένωσης Αποστράτων (ΕΑΑΣ) στο Γράμμο και το Βίτσι. Η ΕΑΑΣ έκανε λόγο για «επετειακές εκδηλώσεις απότισης φόρου τιμής στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας του Ελληνικού Στρατού αλλά και όσων αγωνίστηκαν στο πλευρό τους, κατά τις επιχειρήσεις 1946-1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών».

Στόχος της κυβέρνησης, είναι η αξιοποίηση ιστορικών τόπων και μνημείων για να ξαναγράψει την ιστορία στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέτοιες ενέργειες έχουν περάσει σε άλλη διάσταση γυρίζοντας «τούμπα» την ιστορική αλήθεια στις χώρες της Βαλτικής όπου υμνούνται ως ήρωες και απελευθερωτές οι ναζιστές που σκόρπισαν τον όλεθρο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο.

Δείτε ακόμα...