Εργατική Πρωτομαγιά 2021: Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Εργατική Πρωτομαγιά 2021 στην Πάτρα
Εργατική Πρωτομαγιά 2021 στην Πάτρα

Εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες τίμησαν τους χιλιάδες νεκρούς της εργατικής τάξης και τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Θεσσαλονίκη

Με συνθήματα, τραγούδια, πανό, οι απεργοί της Θεσσαλονίκης έστειλαν ηχηρό μήνυμα καταδίκης των αντεργατικών σχεδίων της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ωρου, για χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Από το βήμα της συγκέντρωσης είναι ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε «Στο χέρι μας είναι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να εκφραστεί η οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς στον κλάδο και στο έδαφος, στις συνοικίες, όπου ζουν και αναπνέουν οι εργαζόμενοι. Όπου θα έχουμε το αποκούμπι μας στο οποίο θα βασιζόμαστε για κάθε μικρότερο η μεγαλύτερο πρόβλημα. Για την απληρωσιά, για την απόλυση, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων».

Εργατική Πρωτομαγιά 2021 στη Θεσσαλονίκη
Εργατική Πρωτομαγιά 2021 στη Θεσσαλονίκη

Πάτρα

Δεκάδες σωματεία και συνδικάτα, έχουν πάρει θέση με τα πανό, τις πικέτες και τις σημαίες τους βροντοφωνάζοντας «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά» ενώ με προσυγκέντρωση έφτασαν στο Εργατικό Κέντρο τα σωματεία των εργαζομένων του Δήμου. 

Γρεβενά

Με συγκέντρωση στην πλατεία Λαχαναγοράς, Συνδικάτα και μαζικοί φορείς των Γρεβενών τίμησαν την Πρωτομαγιά.

Στη συγκέντρωση, οι ομιλητές σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε συναγερμό καθώς η κατάθεση από την κυβέρνηση του αντεργατικού νομοσχεδίου είναι αιτία πολέμου για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.


Ηγουμενίτσα

Απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας έγινε το πρωί και στην Ηγουμενίτσα.

Από το πρωί είχε στολισθεί η πλατεία Δημαρχείου με τα συνθήματα της 1ης του Μάη, όπου δέσποζε το πανό του Σωματείου ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας, πάνω από την είσοδο του Δημαρχείου.

Τη συγκέντρωση «άνοιξε» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσπρωτίας, Γιάννης Δημήτριου και την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Σωτήρης Γκίκας.

Μετά την ομιλία, με το πανό του Σωματείου Ιχθυοκαλλιεργειών στην κεφαλή, ακολούθησε μαζική και μαχητική πορεία στους δρόμους της Ηγουμενίτσας.

Έγινε μια στάση για κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Σουλιωτών αγωνιστών από το ΕΚΘ και το Συνδικάτο Οικοδόμων και η πορεία συνέχισε μέχρι την πλατεία Δημαρχείου.

Ήταν μια από τις μαζικότερες πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις που έγινε ποτέ στην Ηγουμενίτσα.

Λάρισα

Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα χαράματα, όταν μέλη των Σωματείων περιφρούρησαν την απεργία σε μια σειρά από χώρους δουλειάς. Σημαντική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στο εργοτάξιο του «Αρμού», όπου απέργησε το 90% των εργαζομένων και στην «Αlfa wood», αποτέλεσμα της σταθερής δουλειάς των Σωματείων Οικοδόμων, Ξύλου και Μετάλλου σε αυτούς τους χώρους.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: “Έχουμε μπροστά μας τις περίφημες “ανατροπές του αιώνα” που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Αυτές οι νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν να ονομαστούν αλλιώς: 100 και πλέον χρόνια από τη θεσμοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα έρχεται η πλήρης αποκαθήλωσή του με την εφαρμογή της 10ωρης εργασίας, τη σχεδόν πλήρη απελευθέρωση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Θέλουν να τελειώνουν και με το τελευταίο ίχνος προστασίας του εργαζόμενου από τη στυγνή εκμετάλλευση”.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.


Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Μακεδονίας – Θράκης.

Στην Ξάνθη η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία στέλνοντας μια πρώτη απάντηση στα αντεργατικά σχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη 10ωρη εργασία. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των εργατικών Σωματείων, του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης και του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, ενώ διάβαστηκαν αποσπάσματα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος» και από την απολογία του Αύγουστου Σπάις. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι διαδηλωτές αφού έκαναν στάση στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών της απεργίας του Ιούνη του 1928, όπου οι συγκεντρωμένοι απόθεσαν κόκκινα γαρύφαλλα κι είπαν το πένθιμο εμβατήριο, κατέληξαν στην κεντρική πλατεία.

Στην Κοζάνη δυνάμεις του Συνδικάτου Οικοδόμων μαζί με άλλα σωματεία βρέθηκαν από το πρωί στα εργοτάξια της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου όπου δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης. Στη συγκέντρωση που ακολούθησαν συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι αλλά και αγρότες. Χαιρετισμούς απεύθυναν η Γιάννα Αντωνοπούλου εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Κοζάνης-Σερβίων-Βελβεντού και η Μαρία Αραπογιάννη εκ μέρους της Αγωνιστικής Κίνησης Γυναικών Κοζάνης (μέλος της ΟΓΕ). Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιώργος Γκούμας πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο όπου έγινε συμβολική κατάθεση λουλουδιών προς τιμήν του Νίκου Πλακοπίτη προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων και ενός από τους 200 εκτελεσμένους της Πρωτομαγιάς του 1944 στη Καισαριανή.

Στη Νάουσα μαχητική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο. Κατά τη προσυγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφανιών από τα σωματεία στο μνημείο Βουτυρά Γιώργου (πρώτου πρόεδρου του ΕΚΝ) που δολοφονήθηκε από τους ανθρώπους της εργοδοσίας το 1946. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία προς τη Κεντρική πλατεία όπου και πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση. Χαιρετισμοί έγιναν εκ μέρους του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας « Μαρίνος Αντύπας» Τσιουλάκο Δημήτρη, εκ μέρους του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Δήμου Νάουσας από τον Ρηγόπουλο Κώστα μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, εκ μέρους του Σωματείου εργαζομένων στη Νηματουργία Βαρβαρέσος από τον Πρόεδρο Κουτσουπιά Παναγιώτη, από το Συνδικάτο Γάλακτος- Τροφίμων- Ποτών χαιρέτισε ο πρόεδρος Διάκογλου Γιάννης, επίσης ο Πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας Τούπος Γρηγόρης. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Κύρκας Αλέκος αναπληρωτής Γραμματέας του ΔΣ του ΕΚΝ. Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία προς το Δημαρχείο Νάουσας και κατατέθηκε στο Δήμαρχο από αντιπροσωπεία του Σωματείου του Βαρβαρέσου κείμενο με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Στην Καβάλα ιδιαίτερο παλμό έδωσαν στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Καπνεργάτη έδωσα οι εργαζόμενοι από τα πετρέλαια Καβάλας και οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της ΒΦΛ. Στις 10 το πρωί εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι βρέθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων. Η συγκέντρωση άρχισε με μουσικό ζωντανό δρώμενο ενώ στη συνεχεία ακολούθησαν χαιρετισμοί – ομιλίες από τον Αναγνώστη Καραμπατζάκης, πρόεδρο σωματείου Οικοδόμων και συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, τον Νίκο Βογιατζίδη πρόεδρο σωματείου εργαζόμενων στη ΒΦΛ, τον Παναγιώτη Παναγιωτίδη εκ μέρους των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών σωματείων και τον Γιάννη Γιαγκίδη πρόεδρο σωματείου εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπάλληλων ν. Καβάλας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Καπνεργάτη από τα σωματεία και τους φορείς. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τη δυναμική και μαχητική πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στη Βέροια η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ωρολογίου μετά από το κάλεσμα που απηύθυναν το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και ποτών Ημαθίας Πέλλας και το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Λουκάς Ιακωβίδης, εργάτης στο μέταλλο. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες της εργατικής τάξης και στην ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα ταξικά σωματεία, ώστε να αντιμετωπίσουν σήμερα οι εργαζόμενοι τις αντεργατικές ανατροπές που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια και αυτές που προωθεί η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στην Πλατεία Ελιάς.

Δείτε ακόμα...