Εργατική Πρωτομαγιά – Θεσσαλονίκη: Μήνυμα διεκδίκησης και αγώνα από τους ομιλητές της συγκέντρωσης

πρωτομαγιά θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη η απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2023 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. 

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών  Χημικού ΑΠΘ, ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και πρόεδρος ΠΟΕΕΠ, η Βαρβάρα Δουλγερίδου, απολυμένη της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης ΑΠΘ και μέλος του επιχειρησιακού σωματείου και ο Νίκος Θανάκος, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων Β. Ελλάδας και ο Λεωνίδας Στολτίδης από την Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ.  

Στην ομιλία του ο Λ. Στολτίδης, σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του: «Δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες, εκατομμύρια εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους. Απεργούν, διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ορθά κοφτά το λέμε: οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!».

(…) Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή την δική μας και των παιδιών μας για τα κέρδη τους!

To ταξικό εργατικό κίνημα, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ θα μπουν μπροστά σε αυτή την μάχη, όπως στις 6 του περασμένου Απρίλη. Τότε που παρά την άγρια καταστολή, κάποια πραγματικά παλικάρια από τα συνδικάτα μας μπήκαν στο λιμάνι, έγραψαν πάνω στις Νατοϊκές μηχανές θανάτου, ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ.

Στον νόμο του κέρδους βασίζεται η καπιταλιστική «ανάπτυξη», που εξασφαλίζει μόνο τα κεφάλαια των επιχειρήσεων και όχι να ζει καλύτερα ο λαός. Για το κέρδος μπούκωσαν με εκατομμύρια επιδοτήσεις τους μεγαλοξενοδόχους της Χαλκιδικής, την ίδια ώρα που σε όλο το νομό υπάρχει ένα ασθενοφόρο!

Για όλα αυτά θα έπρεπε να ντρέπονται οι επίδοξοι «σωτήρες». Που διεκδικούν την ψήφο στις εκλογές μιλώντας για ένα δικαιότερο εκμεταλλευτικό σύστημα και ότι τα κέρδη δε θα είναι πάνω από τη ζωή».

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να σηκώσουν κεφάλι, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.

Η μόνη πραγματική ελπίδα βρίσκεται στα σωματεία, στην οργάνωση και τον αγώνα των εργαζόμενων. Η ζωή μας το αποδεικνύει πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχει αποτελέσματα.

Ο δρόμος της οργάνωσης και δράσης μέσα από τα συνδικάτα μας είναι που μπορεί να μας εξασφαλίσει κατακτήσεις, δικαιώματα. Η μαζικοποίησή τους με νέα μέλη, η δημιουργία καινούργιων σε κλάδους και επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν.

Φάνηκε στις συγκλονιστικές και μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη των χώρα, με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη! Συγκεντρώσεις που συντάραξαν και έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι και οι νέοι έχουν τη δύναμη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Είναι η μόνη ανησυχία που έχουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους. Μην τυχόν και εκφραστεί, στους χώρους δουλειάς και στις εκλογές, η οργή και η αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας! Μη τυχόν και πληγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικοί ένοχοι!

Απάντηση, οδηγός και ελπίδα στην λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε είναι οι εργατικοί αγώνες σε κάθε κλάδο. Αγώνες που χρειάζεται να δυναμώσουν, σε Ιδιωτικό και Δημόσιο για το δικαίωμα στην εργασία, για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και ζωής, για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Δείτε ακόμα...