Εργατικό Κέντρο Πάτρας: Στην πρώτη γραμμή δυναμώνει τον μαζικό-ενωτικό-συντονισμένο αγώνα συνδικάτων και εργαζομένων!

Με τη μαζική συμμετοχή των εκπροσώπων των σωματείων μελών του, που έχουν εκλεγεί μέσα από τις διαδικασίες των σωματείων τους, ολοκληρώθηκε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, που έγινε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου και εξέλεξε εφορευτική επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει σε εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

«Το εργατικό Κέντρο Πάτρας, έχει πια γυρίσει σελίδα»,ήταν και το μήνυμα που έστειλαν δεκάδες αντιπρόσωποι, κόντρα στα σχέδια των νόθων εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, της εργοδοσίας και των στηριγμάτων της επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως ο αγώνας για τα οξυμμένα προβλήματα των εργαζομένων θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Πρώτο άμεσο ζήτημα, που τέθηκε άλλωστε, από την πλειοψηφία των αντιπροσώπων, ήταν η κατάργηση στην πράξη του αντιεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη και η ταυτόχρονη διεκδίκηση όλων των δικαιωμάτων που πρέπει σήμερα να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι τα λαϊκά στρώματα συνολικότερα.

«Θα συνεχίσει τη διεκδικητική πορεία του»

Αυτό αναδείχθηκε και από τις βασικές ομιλίες, με τον πρόεδρο, Δημήτρη Μαρμούτα, στον απολογισμό της Διοίκησης να επισημαίνει: «Πριν 4 χρόνια περίπου συνάδελφοι η εργατική τάξη της πόλης μας ύψωσε ανάστημα και έφραξε τον δρόμο στα σχέδια των νόθων εργατοπατέρων που προσπαθούσαν να βάλουν για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους στην άκρη και με αντιπροσώπους μαϊμούδες να συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο για λογαριασμό της εργοδοσίας και της κάθε κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Μέσα από την δημοκρατική διαδικασία της Γενικής μας συνέλευσης και των εκλογών που θα προκηρυχθούν θα στείλουμε το μήνυμα ότι ο εκφυλισμός και οι νοθείες δεν εκφράζουν τις αξίες της εργατικής τάξης, απωθούν τους εργαζόμενους από τη συλλογική δράση και οργάνωση.

Το ΕΚΠ είτε θέλουν να το καταλάβουν είτε όχι θα συνεχίσει τη διεκδικητική και μαχητική του πορεία για την οργάνωση των εργαζομένων και του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας, αφουγκραζόμενο την αγωνία τους για το σήμερα και το αύριο».

Στάθηκε στη δράση της Διοίκησης από την τελευταία ΓΣ πριν τέσσερις μήνες, στις απεργιακές μάχες που έδωσε, στις πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της πυροπροστασίας – πυρασφάλειας, της Υγείας, της στήριξης της πάλης μιας σειράς εργαζομένων όπως αυτών της “e-food”, της αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους κ.α., σημειώνοντας: «Τώρα είναι η ώρα ώστε οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους να αφήσουν πίσω θλιβερές συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως της ΓΣΕΕ, η οποία «ξαναχτύπησε», τώρα με αφορμή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και ζήτησε να την προστατεύουν τα ΜΑΤ από τις συλλογικές, μαζικές διαδικασίες των εργαζομένων και με ένα διεστραμμένο άρθρο που σημαίνει να προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι και 2 έτη για όποιον «παρεμποδίζει συνεδρίαση σωματείου….». Ρωτάμε εμείς λοιπόν… Τι σχέση έχουν τα υπουργεία και τα γραφεία των εργοδοτών που ξημεροβραδιάζεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι άνθρωποί τους στην Πάτρα, με τη σημερινή μας Γενική Συνέλευση και τους αγώνες μας; Καμία απολύτως…».

Αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, καταδικάζοντας τις επιθέσεις φασιστοειδών αλλά και τη στήριξη που είχαν από την Κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας: «Τους το λέμε όσο πιο καθαρά μπορούμε… δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους υγειονομικούς», ενώ κλείνοντας, κάλεσε σε μαχητική στήριξη της δράσης του ΕΚΠ και της σημερινής διοίκησης επισημαίνοντας: «Η ταξική πάλη δεν καταργείται με νόμο. Τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι εργαζόμενοι».

ΔΑΣ: «Οι αντεργατικοί νόμοι ξηλώνονται στη μάχη για τα σύγχρονα δικαιώματά μας»!

Εκπροσωπώντας τη ΔΑΣ, στην τοποθέτησή του, ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, γραμματέας του ΕΚΠ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με αισιοδοξία προχωράμε μπροστά! Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεκάδες αγωνιστές συνδικαλιστές μαζί με τα συνδικάτα τους, αλλά και τη στήριξη των εργαζομένων της Πάτρας δίνουν στο Εργατικό Κέντρο μια δίκαιη μάχη ενάντια στον εκφυλισμό και τη νοθεία. Μια μάχη με συνολικότερη σημασία για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής μας, για την ίδια την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Μια μάχη που σήμερα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς δυναμώνει η επίθεση της κυβέρνησης απέναντι στην εργατική τάξη με νέους αντεργατικούς νόμους, όπως ο πρόσφατος νόμος έκτρωμα Χατζηδάκη που επιδιώκει σαρωτικά χτυπήματα σε εργατικά δικαιώματα, αλλά και στην ίδια τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, στην ίδια τη λειτουργία και δράση των συνδικάτων. Μια μάχη που όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε ώστε να δυναμώσει ο αγώνας και η πάλη των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία, η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μέτρα προστασίας από την πανδημία».

Στάθηκε στο σύνολο των εξελίξεων και της αντίστοιχης δράσης που αναπτύχθηκε και δίνοντας το μήνυμα για μια μαχητική συνέχεια, υπογράμμισε: «Οι αντεργατικοί νόμοι ξηλώνονται στη μάχη για τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Αυτό απέδειξαν και οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, οι οποίοι πρέπει να δυναμώσουν. Αυτό έδειξε και ο αγώνας των διανομέων της «e-food», που μέσα από την καθολική απεργιακή τους κινητοποίηση, και μάλιστα χωρίς ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αλλά με μαζικότατες συνελεύσεις στο πεζοδρόμιο, ακύρωσαν στην πράξη το άρθρο που δίνει το «ελεύθερο» στην εργοδοσία να μετατρέπει τους εργαζόμενους σε «συνεργάτες». Άρα λοιπόν, οι αντεργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος Χατζηδάκη, ξηλώνονται σε κάθε μέτωπο, μέσα από τη διεκδίκηση ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς, για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, για κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Αντιμετωπίζοντας την καταστολή, την προσπάθεια να βάλουν τους συνδικαλιστικούς αγώνες στον γύψο, την προσπάθεια να περιορίσουν τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα».

Η συνέλευση εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα στήριξης της χθεσινής απεργίας των εκπαιδευτικών, ενώ ανακοινώθηκε ότι άμεσα το ΕΚ θα προχωρήσει σε πλατιά σύσκεψη συνδικάτων και άλλων φορέων, για την οργάνωση της πάλης απέναντι στο νόμο – έκτρωμα Χατζηδάκη.

Δείτε ακόμα...