Εργατικό Κέντρο Πάτρας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα απανωτά εργατικά δυστυχήματα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία έγινε σήμερα το απόγευμα στην Πάτρα από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με αφορμή τον θάνατο δύο εργατών την Τρίτη σε ώρα εργασίας (ένας 58χρονος καταπλακώθηκε από μάρμαρα σε επιχείρηση, στην είσοδο της πόλης και λίγο αργότερα ένας 66χρονος σκοτώθηκε σε μονάδα της Βιομηχανικής Ζώνης, όταν έσπασε ιμάντας και έπεσε από μεγάλο ύψος).

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Μαρμούτας, λέγοντας μεταξύ άλλων:

 «Για άλλη μια φορά δύο εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τις τραγικές ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Τους σκότωσε το ανελέητο κυνήγι του κέρδους από τους εργοδότες. Χτες αποδείχτηκε κραυγαλέα, για άλλη μια φορά αυτό που τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας  είχαν πάντοτε στην πρώτη γραμμή της πάλης τους: Οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας, που οδηγούν σε χιλιάδες  εργατικά  «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο, και η συστηματική υπονόμευση από όλες τις κυβερνήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, με αποτέλεσμα την αδυναμία ουσιαστικής εφαρμογής της όποιας κολοβής νομοθεσίας.Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις φέρουν ακέραια την ευθύνη για την άσχημη κατάσταση στους χώρους δουλειάς, αφήνοντας συνολικά αθωράκιστους τους εργαζόμενους που καθημερινά ξεκινούν το μεροκάματο με το άγχος μήπως κολλήσουν με COVID-19, μήπως τραυματιστούν, ακόμη και αν θα γυρίσουν σπίτι στην οικογένειά τους. Παράλληλα, η ανυπαρξία γιατρών εργασίας και ενός εκτεταμένου σύγχρονου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ειδικά κοντά στις βιομηχανίες, ενισχύει τις συνθήκες που οδηγούν στο να θρηνούμε κάθε τόσο ζωές και σακατεμένους. Χτες επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο το πάγιο αίτημα μας για δημιουργία Κέντρου Υγείας και σταθμό ΕΚΑΒ μέσα στη ΒΙΠΕ Πατρών, όπου εργάζονται χιλιάδες συνάδελφοί μας».

Κλείνοντας κάλεσε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και να παλέψουν για τη δημιουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Μίλησαν ακόμα η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων και ο Νίκος Σαραντης γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 2 νεκρών εργατών και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Όχι άλλο αίμα εργατών, στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών» και «Πάρτε μέτρα στους χώρους εργασίας, τάφοι δεν θα γίνουνε εν μέσω πανδημίας».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Στάθηκε, όπως πάντα, στο πλευρό των εργαζομένων που ζητούν την άμεση εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας των εργατών ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα στο μέλλον. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Δείτε ακόμα...