Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία παίδων: Συγκέντρωση στη Βουλή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού

Με συγκέντρωση στη Βουλή οι υγειονομικοί και τα σωματεία τους, οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλ. Κυριακού», έχοντας στο πλευρό τους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς, καταδίκασαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τη μοναδική παιδοογκολογική μονάδα που λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα.

Η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ είχαν προκηρύξει για την Τετάρτη παναττική στάση εργασίας (12 μ.-3 μ.μ.), ενώ η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», τα Σωματεία των Εργαζομένων στα δύο Νοσοκομεία Παίδων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου και έφτασαν με πορεία στη Βουλή, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Νωρίτερα ανάρτησαν πανό στο κτίριο του υπό ιδιωτικοποίηση τμήματος, ξεκαθαρίζοντας πως «το Παιδοογκολογικό δεν χαρίζεται», απαιτώντας «έξω οι ιδιώτες» από τα νοσοκομεία, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλα τα παιδιά. 

«Σήμερα διαδηλώνουμε ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο, αύριο διαδηλώνουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους», τόνισαν οι υγειονομικοί από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή και κάλεσαν στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης. «Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, έξω οι ιδιώτες από την Υγεία», απαίτησαν και ξεκαθάρισαν πως «τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό».

«Δεν ντρέπονται λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη να φέρνουν αυτό το νομοσχέδιο», κατήγγειλε η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος, μέλος της πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στηλιτεύοντας την παράδοση ενός τόσο ευαίσθητου τομέα όσο αυτός της περίθαλψης των παιδιών με καρκίνο στα νύχια των ιδιωτών. «Θα είμαστε αύριο στη μεγάλη πανελλαδική απεργία, όπως δώσαμε το “παρών” σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις», τόνισε και κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα για να μείνει το νομοσχέδιο στα χαρτιά.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε ο Ηλίας Σιώρας, συνταξιούχος σήμερα υγειονομικός, για χρόνια πρόεδρος του Σωματείου στον «Ευαγγελισμό», περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Στον χαιρετισμό του ανέτρεξε στα αλλεπάλληλα βήματα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που κάνουν διαδοχικά η μία κυβέρνηση μετά την άλλη. «Απεργούμε αύριο όχι μόνο για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια», υπογράμμισε, ανάμεσα σε αυτά και για το κρίσιμο ζήτημα της Υγείας.  

«Δεν δεχόμαστε να γίνουμε βορά των ιδιωτών», ξεκαθάρισε η Χρυσάνθη Κοκολάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία». Χαιρετισμούς στην κινητοποίηση απηύθυναν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Έλενα» και «Άγιος Σάββας», από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ Παγκρατίου – Βύρωνα – Καισαριανής και Ηλιούπολης και από τον Σύλλογο Γυναικών Ζωγράφου της ΟΓΕ.

Γ. Λαμπρούλης: Να σημάνει ξεσηκωμός στην απεργία – Να αποσυρθεί το ν/σ για το Παιδοογκολογικό

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της Πέμπτης και στις απεργιακές συγκεντρώσεις απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός, να «νεκρώσει» όλη χώρα και η απεργία να αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα για την προστασία του λαού ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους και του «κόστους – οφέλους» που είναι ο πραγματικός ένοχος για το έγκλημα στα Τέμπη.

Στη συνέχεια μίλησε για το Παιδοογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που το μετατρέπει σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, σημειώνοντας ότι είναι ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης του παιδικού καρκίνου.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη Βουλή φωνάζοντας «Κάτω τα χέρια απ’ τα νοσοκομεία, έξω οι ιδιώτες απ’ την Υγεία» και «Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό».

Ο Γιώργος Λαμπρούλης αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για την αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία και από όλα τα κόμματα να πάρουν θέση. 

Δείτε ακόμα...