Εργαζόμενοι στην Cosco: Απεργούν αύριο για μέτρα προστασίας και ΣΣΕ

Εργαζόμενοι της COSCO σε 48ωρη απεργία 1 - 2/12/2021
Φώτο Αρχείου / Εργαζόμενοι της COSCO σε 48ωρη απεργία 1 – 2/12/2021 / Πηγή: ΕΝΕΔΕΠ

Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά συνεχίζουν τον αγώνα τους για να κατοχυρώσουν όσα απέσπασαν με τις προηγούμενες μάχες τους και αφορούν την προστασία της υγείας και της ζωής τους στους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας: Υπογραφή ΣΣΕ που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, εφαρμογή του νόμου για τα ΒΑΕ, επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Την προειδοποιητική απεργία αποφάσισαν σε πρόσφατη μαζική Γενική Συνέλευση, εγκρίνοντας τη σχετική πρόταση της διοίκησης του σωματείου τους, της ΕΝΕΔΕΠ.

Η εργοδοσία από την πλευρά της, απάντησε με καταστολή και μάλιστα …προκαταβολικά, με το Πρωτοδικείο Πειραιά να σπεύδει άρον – άρον να βγάλει παράνομη την απεργία, με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες, κάνοντας δεκτή τη σχετική αίτηση της εργοδοσίας. Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη έκρινε ότι η απεργία, 5 ολόκληρες μέρες πριν κηρυχθεί, είναι παράνομη. Αυτό που αποδέχτηκε το δικαστήριο ήταν η αξίωση της COSCO να οριστεί καταρχήν «προσωπικό ασφαλείας» ώστε να μην κλείσει το λιμάνι, δηλαδή η απεργία να είναι …συμβολική και να μη διαταραχθεί η κερδοφορία της. Επιπλέον, η COSCO ισχυρίστηκε ότι δεν έχει γίνει διάλογος, κάτι που αποδέχτηκε το δικαστήριο, όταν τα εξώδικα της ΕΝΕΔΕΠ με το διεκδικητικό πλαίσιο και οι σχετικές συναντήσεις διαπραγμάτευσης που έχουν προηγηθεί όχι μόνο αποδείχθηκαν με στοιχεία, αλλά έχουν δημοσιοποιηθεί παντού.

Ο «εμβληματικός επενδυτής» αρνείται να αποδεχτεί τα αιτήματα των εργαζομένων, όταν από την άγρια εκμετάλλευση που τους επιβάλλει και τα προνόμια που του παρέχουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, έχει «σκάσει» από τα κέρδη. Είναι ενδεικτικό ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για τις μεταφορικές εταιρείες κάνουν λόγο για κερδοφορία δίχως προηγούμενο μέσα στο 2021. Σύμφωνα με αυτά, τα καθαρά της κέρδη ενισχύθηκαν κατά 1.651% στο εννεάμηνο (σε ετήσια βάση), τα δε έσοδα κατά 117,5%!

Το σωματείο καλεί σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους τη Δευτέρα στις 6 π.μ. στις πύλες της COSCO, στο πλαίσιο της απεργίας. 

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «παραμένει ακλόνητα και αποφασιστικά, μαζικά και αγωνιστικά να διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ που θα βασίζεται στους δύο κεντρικούς πυλώνες που έχουμε όλοι μαζί συναποφασίσει:

  • Στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης δηλαδή να μην είναι πολυτέλεια η μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων.
  • Στην αύξηση των αμοιβών για το σύνολο των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά! Όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είναι τα κέρδη της COSCO από την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά που οφείλεται πρώτα και κύρια στην εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Διεκδικούμε να εξασφαλίσουμε επιτέλους μετά από 12 χρόνια, αυτά που η COSCO και οι κυβερνήσεις στερούν από εμάς και τις οικογένειές μας.

Ο αγώνας μας και τα δίκαια αιτήματά μας έχουν γίνει κτήμα όλων των εργαζομένων στο λιμάνι της COSCO στον Πειραιά, αλλά έχουν γίνει πλέον κτήμα και της κοινωνίας του Πειραιά και όλης της Ελλάδας!

Οι εργαζόμενοι, θα κερδίσουμε στον δίκαιο αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ. Αποφασιστικό δυνάμωμα του αγώνα μας θα είναι μαζική έκφραση αλληλεγγύης που εκφράστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από Σωματεία, φορείς του Πειραιά, από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και σε διεθνές επίπεδο». (Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση)

Οι ναυτεργάτες στο πλευρό των λιμενεργατών

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, «δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών της COSCO και του σωματείου τους ΕΝΕΔΕΠ, που αποφάσισαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη,  στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ».

Ακόμη, ο Σύλλογος Γυναικών Περάματος καλεί «τις γυναίκες του μόχθου να ενώσουμε τη φωνή μας να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας  στον αγώνα τους και  με ένα μαζικό κύμα αλληλεγγύης να συμβάλλουμε αποφασιστικά σε αυτή τους τη μάχη σπάζοντας την τρομοκρατία που θέλουν να μας επιβάλλουν. Καλούμε τις εργαζόμενες, όλες τις γυναίκες της βιοπάλης στο Πειραιά, με την έμπρακτη αλληλεγγύη τους να συμβάλλουμε για να σταματήσει ο αυταρχικός περιορισμός της λειτουργίας των σωματείων, η επιβολή νέων εμποδίων στην προκήρυξη απεργιών, στους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων».

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της COSCO εκφράζουν o Σύλλογος Εργαζομένων Επίγειας εξυπηρέτησης GOLDAIR, ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά «Η Πρόοδος».

Δείτε ακόμα...