Ερντογάν από Βρυξέλλες : “Αναμένουμε απτή υποστήριξη από όλους τους συμμάχους μας”

Ερντογάν Μισέλ
Πηγή : Eurokinissi

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε στήριξη από το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους του σε ότι αφορά τον πόλεμο στη Συρία και το προσφυγικό.
Αυτό συνέβη χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Επίσης, με τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ.

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ

“Αναμένουμε απτή υποστήριξη από όλους τους συμμάχους μας στον αγώνα που η Τουρκία δίνει μόνη της…Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία πρέπει να δείξει σαφώς την αλληλεγγύη του στην συμμαχία”. Αυτά δήλωσε δίπλα από το ΓΓ του ΝΑΤΟ μετά τη συνάντηση τους.

“Η κατάσταση στη Συρία απειλεί την Ευρώπη. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδιάφορη για τους πολέμους και το ανθρωπιστικό δράμα στη Συρία”, πρόσθεσε.
Για την Ελλάδα και τη θέση της ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την κρίση στο προσφυγικό τόνισε πως “είναι παράλογο και απερίσκεπτο για έναν σύμμαχο και μια γειτονική χώρα να κατηγορεί την Τουρκία”.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ επεσήμανε πως η Τουρκία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο που “έχει συμβάλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους”. Επιπροσθέτως, εξήρε περαιτέρω το ρόλο της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως “κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερο από επιθέσεις τρομοκρατών και κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει περισσότερους πρόσφυγες”.

«Οι Σύμμαχοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Τουρκία και να διερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν περισσότερο», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ενώ πρόσθεσε πως “το μεταναστευτικό ζήτημα και οι προσφυγικές ροές είναι μια κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινές λύσεις”.

Συνάντηση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους

Στην έδρα του ευρωπαϊκού συμβουλίου, συναντήθηκε ο Τούρκος ηγέτης με τους δύο ευρωπαίους αξιωματούχους.
Μετά τη συνάντηση, ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε πως “μοιραστήκαμε τις διαφορετικές απόψεις μας σε σχέση με την εφαρμογή της δήλωσης [..] ξεκαθαρίσαμε μια σειρά θέσεις (διαφορετικές ερμηνείες) για τη συμφωνία”. Υπογράμμισε πως συζητήθηκε και η ασφάλεια στην περιοχή, ειδικά στη Συρία, με την ΕΕ να φαίνεται να χύνει για μια ακόμα φορά κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και με την πολιτική της.

Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε πως “θα επανακινήσουμε το διάλογο”. Επεσήμανε πως θα λάβουν χώρα “σημαντικές συζητήσεις στις ερχόμενες μέρες και εβδομάδες”.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε χωρίς να συμμετάσχει στη συνέντευξη τύπου και να κάνει δηλώσεις.

Να σημειωθεί πως στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου. Αντικείμενο της θα είναι να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ακόμα, να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις. Η ομάδα αυτή θα τελεί υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου.

[Με πληροφορίες από : ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Δείτε ακόμα...