Ερντογάν: Η αναστολή εξαγωγών drone από τον Καναδά είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας

Ερντογάν
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρυντώ ότι η αναστολή εξαγωγής drone του Καναδά δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα της συμμαχίας, ανέφερε το γραφείο του Ερντογάν αργά την Παρασκευή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή ορισμένης τεχνολογίας drone στην Τουρκία, καθώς ισχυρίζεται ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις των Αζέρων που συμμετείχαν στις συγκρούσεις με την Αρμενία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή, ο Ερντογάν και ο Τρυντώ συζήτησαν για τη βελτίωση των σχέσεων και την αύξηση του διμερούς εμπορίου καθώς και για την επίλυση ζητημάτων σχετικά με τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

«Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η αναστολή εξαγωγής ορισμένου στρατιωτικού εξοπλισμού από τον Καναδά στην Τουρκία λόγω της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας είναι αντίθετο με το πνεύμα της συμμαχίας», δήλωσε η Προεδρία.

Η Τουρκία και ο Καναδάς είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι στρατιωτικές εξαγωγές της Τουρκίας στη σύμμαχό της το Αζερμπαϊτζάν έχουν αυξηθεί έξι φορές φέτος, με τις πωλήσεις drone και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού να αυξάνονται στα 77 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον περασμένο μήνα, πριν ξεκινήσουν οι μάχες για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με στοιχεία.

Η καναδική ομάδα ελέγχου όπλων Project Plowshares αναφέρει ότι βίντεο αεροπορικών επιθέσεων που κυκλοφόρησε από το Αζερμπαϊτζάν δείχνει ότι τα αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με συστήματα απεικόνισης και στόχευσης που κατασκευάστηκαν από την L3Harris Wescam, τη μονάδα L3Harris Technologies Inc LHX.N με έδρα τον Καναδά.

Η Άγκυρα ανέφερε ότι στέκεται σταθερά δίπλα στον στενό σύμμαχό της στη σύγκρουση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πηγή: Reuters

Δείτε ακόμα...