Ερντογάν: Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επιφυλακτική αισιοδοξία τα μηνύματα των ηγετών των Ταλιμπάν

Ερντογάν

Οι ενέργειες και όχι τα λόγια των Ταλιμπάν θα καθορίσουν τη μελλοντική διαδικασία στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εντείνονται τα παζάρια μεταξύ των δύο μερών, με φόντο τις προσπάθειες της Άγκυρας να αξιοποιήσει ευρύτερα το ρόλο της και αναφορικά με τις εξελίξεις που τρέχουν σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας σε μια τελετή ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση προσεγγίζει προς το παρόν με επιφυλακτική αισιοδοξία τα μηνύματα των ηγετών των Ταλιμπάν. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της επίτευξης σταθερότητας στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα συνεχίζει να βρίσκεται σε «στενό διάλογο» με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της χώρας για αυτόν τον σκοπό.

Τόνισε επίσης τη σημασία του σχηματισμού μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας ότι η προτεραιότητα στη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο πρέπει να είναι η κάλυψη του κενού εξουσίας για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και η ομαλοποίηση.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει το Αφγανιστάν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και να δείξει αλληλεγγύη, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά τη χώρα», σημείωσε ο Τούρκος ηγέτης, συμπληρώνοντας πως τουρκικά στρατεύματα και διπλωμάτες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσουν την τάξη στο αεροδρόμιο και να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Το απόγευμα της Τετάρτης, τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Νωρίτερα Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν (ανώνυμα) στο Ρόιτερς πως οι Ταλιμπάν ζήτησαν την «τεχνική συνδρομή» της κυβέρνησης Ερντογάν για τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, επιμένοντας ωστόσο στην απόσυρση των στρατευμάτων που διατηρούνταν στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της νατοϊκής επιχείρησης.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Κατάρ Μωχάμαντ Ναϊμ δήλωσε στο «Anadolu» πως «η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα, οι Τούρκοι είναι μουσουλμάνοι και αδελφοί. Έχουμε ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Τουρκία». Απαντώντας σε ερώτημα για το αν η οργάνωσή του χρειάζεται τη βοήθεια της Αγκυρας, ο Ναϊμ είπε «χωρίς αμφιβολία (…) ο λαός μας ζει πολέμους εδώ και 40 χρόνια και χρειάζεται βοήθεια. Ζητάμε από όλες τις χώρες του κόσμου, ειδικά την Τουρκία να βοηθήσει το λαό και τη χώρα μας» καταλήγοντας ότι «εμείς επιθυμούμε θετικές, εποικοδομητικές και καλές σχέσεις ειδικά με την Τουρκία. Δεν έχουμε προβλήματα μαζί της».

Αναφερόμενος ειδικά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είπε ότι «αποτελεί αφγανική επικράτεια» και «οι Αφγανοί είναι υπεύθυνοι» για τη διοίκησή του, αλλά «η βοήθεια είναι άλλο πράγμα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...