Ερντογάν: Ναι μόνο στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς να κάνει το ίδιο για τη Σουηδία.

«Εάν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα όσον αφορά τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα ένταξης των δύο βόρειων χωρών στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντηση με νέους.

Ουσιαστικά, η Άγκυρα αφήνει για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να εξετάσει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας χωριστά από αυτήν της Σουηδίας.

Η Τουρκία ανέστειλε την Τρίτη τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναβάλλοντας επ’ αόριστον μια τριμερή συνάντηση που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές Φλεβάρη και είχε στόχο την άρση των αντιρρήσεων της Άγκυρας στην υποψηφιότητά τους. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα ότι η Σουηδία, που ήδη κατηγορείται από την Τουρκία ότι φιλοξενεί Κούρδους «τρομοκράτες», δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στην «υποστήριξη» της Άγκυρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Anadolu»

Δείτε ακόμα...