Ερώτηση για τα προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας

Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας
Φώτο Αρχείου / Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας

Ερώτηση για τα προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Πρόσφατα, αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας. Από τη συζήτηση με το προσωπικό της Υπηρεσίας αναδείχτηκαν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια παραπέρα επιδείνωση.

Πιο συγκεκριμένα, έθιξαν το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ορεστιάδας, που οφείλεται σε συνταξιοδοτήσεις, μεταθέσεις, όπως και για τα αεροδρόμια της Fraport και μετακινήσεις εντός του νομού, με αποτέλεσμα τα οχήματα να επεμβαίνουν σε περιστατικά με μειωμένη σύνθεση. Επίσης, η υποστελέχωση δημιουργεί προβλήματα στην χορήγηση των αναπαύσεων, με συνέπεια οι πυροσβέστες να έχουν συσσωρεύσει μεγάλο αριθμό ρεπό και να υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στη χορήγηση κανονικών αδειών. Μάλιστα, η χορήγηση για ορισμένες από αυτές, προσεγγίζει τα δύο χρόνια.

Ακόμα, αναδείχτηκε το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς και σύγχρονης εκπαίδευσης, σχετικά με την αντιμετώπιση συμβάντων σε αγωγούς φυσικού αερίου. Είναι γνωστό ότι ήδη λειτουργεί στην περιοχή ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), ο οποίος ξεκινάει από τους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και διασχίσει το νομό Έβρου με κατεύθυνση την Ιταλία. Επίσης, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες με την κατάσβεση πυρκαγιών σε φωτοβολταϊκά πάρκα, αφού δεν υπάρχει σχετική εκπαίδευση για την αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών, αφού στο οδικό δίκτυο της περιοχής διακινούνται φορτηγά, μεταφέροντας εύφλεκτα υλικά όπως οξέα κ.α.

Οι πυροσβέστες επεσήμαναν ακόμη τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως στολές, γάντια, άρβυλα, κράνη κ.α.

Τέλος, επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όταν μετακινούνται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή τους για την αντιμετώπιση συμβάντων σε άλλες Περιφέρειες. Συγκεκριμένα, οι ώρες της μετακίνησης καθώς και στη συνέχεια η επέμβασή τους για την αντιμετώπιση των συμβάντων, ξεπερνούν συνολικά τις τριάντα (30) συνεχόμενες ώρες, γεγονός που τους καταπονεί αφάνταστα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν λαμβάνονται μέτρα μέριμνας σχετικά με τη σίτιση και την αξιοπρεπή ανάπαυσή τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την:

– Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν συνολικότερα στο Πυροσβεστικό Σώμα;

– Λήψη μέτρων για την επαρκή και σύγχρονη εκπαίδευση των πυροσβεστών σχετικά με την αντιμετώπιση συμβάντων σε αγωγούς φυσικού αερίου;

– Λήψη μέτρων μέριμνας για τη σίτιση και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και ανάπαυσης των πυροσβεστών που μετακινούνται για την κατάσβεση πυρκαγιών;

– Χορήγηση ή αποζημίωση των σωρευμένων ημερήσιων αναπαύσεων (ρεπό), καθώς και αδειών;

– Την χορήγηση των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) των πυροσβεστών;

Δείτε ακόμα...