Ερώτηση για τα προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας

Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, και φασιστοειδή του AZOV - Πέμπτη 7 Απριλίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Φώτο Αρχείου / Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, και φασιστοειδή του AZOV – Πέμπτη 7 Απριλίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ερώτηση προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τα προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Άρτας:

«Η συνεχής υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό έχει ως αποτέλεσμα την παραπέρα επιδείνωση των άσχημων εργασιακών συνθηκών των πυροσβεστών. Είναι γνωστό ότι τις μεγάλες πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό, καλούνται οι πυροσβέστες να τις καλύψουν με τη μέθοδο της υποχρεωτικής πρόσθετης υπηρεσίας και των επιφυλακών. Οι πυροσβέστες δεν έχουν σταθερό οριοθετημένο χρόνο υπηρεσίας, ιδιαίτερα όταν εκδηλώνονται μεγάλες δασικές πυρκαγιές και άλλα σοβαρά επιχειρησιακά συμβάντα.

Για τους εποχιακούς πυροσβέστες, παρότι προβλέπεται η αμοιβή των υπερωριών τους, δεν εκδίδονται έγκαιρα οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ρυθμίζουν τη χορήγησή τους. Παράλληλα, υπάρχει πλαφόν στο ανώτατο όριο υπερωριών, που μπορεί να εργαστεί κάθε υπάλληλος. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε ό,τι αφορά τις εκτός έδρας αποζημιώσεις.

Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται ούτε καν οι αναχρονιστικές κανονιστικές διατάξεις που υπάρχουν για το ζήτημα αυτό. Συγκεκριμένα όταν εξαντλείται το πλαφόν υπερωριών που υπάρχει για τους εποχιακούς πυροσβέστες, αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται πέρα του τακτικού τους ωραρίου.

Στο πλαίσιο αυτής της αποσπασματικής τακτικής, στην Άρτα απασχολήθηκαν εποχιακοί πυροσβέστες για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών παραπάνω ώρες από το πλαφόν, με αποτέλεσμα αντί να λάβουν την αντίστοιχη αποζημίωση να συσσωρεύσουν οφειλόμενα ρεπό, τα οποία δεν μπορούν ούτε αυτά να πάρουν, λόγω της σημαντικής έλλειψης προσωπικού. Οι πυροσβέστες αποζημιώνονται με ρεπό σε αντίθεση με όλο το υπόλοιπο δημόσιο τομέα, που αμείβεται για τις υπερωρίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

 • Να αυξήσει τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα;
 • Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες και να σταματήσει η υπέρμετρη υπερεργασία του
 • Να αναβαθμιστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Άρτας σε Α΄ Τάξης Σταθμό με 65 μόνιμους πυροσβέστες οργανική δύναμη και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Αστροχωρίου και Αθαμανίου σε Δ΄ Τάξης Σταθμούς με 25 μόνιμους πυροσβέστες οργανική δύναμη
 • Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις με προσλήψεις προσωπικού και την μονιμοποίηση όλων των 5ετών, 7ετών και εποχικών πυροσβεστών.
 • Μέχρι να μονιμοποιηθεί το σύνολο των υπαλλήλων, να προσλαμβάνονται επιλαχόντες εποχικοί υπάλληλοι της προκήρυξης του 2019, για να καλυφθούν άμεσα οι νέες κενές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Ήπειρο.
 • Να χορηγηθεί ο απαραίτητος ατομικός και μηχανολογικός εξοπλισμός
 • Να ενταχθεί το επάγγελμα στα Βαρέα Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά
 • Να δημιουργηθούν σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό;
 • Να συνταχθεί νέος αξιοκρατικός και δίκαιος Κανονισμός Μεταθέσεων, που δεν θα ξεσπιτώνει πυροσβέστες για να καλύπτει με αυτόν τον τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.
 • Να μειωθεί η ανεξέλεγκτη υπερεργασία του προσωπικού, να εφαρμόζεται ανθρώπινο και ασφαλές ωράριο κατά τη διάρκεια των συμβάντων που δεν θα εκθέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά του.
 • Μέχρι να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό, η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την αμοιβή της υπερεργασίας καθώς και των εκτός έδρας μετακινήσεων για όλους τους πυροσβέστες μόνιμους, 5ετείς, 7ετείς και εποχικούς, όπως προβλέπεται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς όμως να υπάρχουν πλαφόν στην χορήγησή τους όπως απαιτούν οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος.»

Δείτε ακόμα...