Ερώτηση για τα προβλήματα στο Λιμενικό Σταθμό Χώρας Σφακίων

Ερώτηση για τα προβλήματα στο Λιμενικό Σταθμό Χώρας Σφακίων κατέθεσαν στην Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, που προέκυψαν από ανακοίνωση της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης (μέλος της ΠΟΛ), στο Λιμενικό Σταθμό Χώρας Σφακίων οι λιμενικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα οποία χρειάζονται την άμεση επίλυσή τους από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα ο Λιμενικός Σταθμός στεγάζεται σε ένα μεταλλικό κοντέινερ στην ταράτσα του Δημαρχείου με πρόσβαση από μια επίσης μεταλλική σκάλα. Σύμφωνα με τους λιμενικούς που υπηρετούν στο Σταθμό, λόγω λήξης της σύμβασης και της ιδιοκατοίκησης που επικαλέστηκε ο ιδιοκτήτης του οικήματος που στεγαζόταν, προ ενός έτους, επιλέχθηκε ως λύση ανάγκης η προσωρινή στέγαση στον μεταλλικό οικίσκο. Μετά την πάροδο ενός έτους η προσωρινή λύση έχει να μονιμοποιηθεί. Σημειωτέων ο οικίσκος δεν έχει καν εικόνα προς τη θάλασσα.

Επίσης χρήζει άμεσης αντικατάστασης το μοναδικό επιχειρησιακό μέσο, ένα υπηρεσιακό όχημα τύπου Τζιπ ηλικίας άνω των 22 χρόνων, το οποίο παρελήφθη πριν από ένα χρόνο από τον Σταθμό σε αντικατάσταση του ίδιου τύπου και μάρκας οχήματος. Η κατάσταση του οχήματος στις εξαμηνίες επιθεωρήσεις χαρακτηρίζεται ως κακή, κρίνεται ως άκρως επικίνδυνο για χρήση. Για να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης και επιτήρησης της περιοχής αρμοδιότητας του Σταθμού θεωρείτε επιτακτική ανάγκη η απόσυρση του παλαιού οχήματος και η άμεση ενίσχυση με νέο σύγχρονο όχημα.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την παρατεταμένη υποστελέχωση κατά 50% του Λιμενικού Σταθμού, αφού από τους δέκα λιμενικούς που θα έπρεπε να υπηρετούν σε αυτόν, υπηρετούν μόλις πέντε. Μάλιστα το πρόβλημα οξύνεται όταν από τον υποστελεχωμένο σταθμό αποσπάται λιμενικός για ενίσχυση Υπηρεσίας του Ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες αποσπάται και δεύτερος λιμενικός – εκ περιτροπής ανά 15νθήμερο – για τη στελέχωση του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι λιμενικοί που υπηρετούν στον Λ/Σ να μην μπορούν να λάβουν τις κανονικές άδειες και τα ρεπό που προκύπτουν από την συνεχόμενη 15νθήμερη εργασία τους κατά την στελέχωση του Λ/Φ Γαύδου και να καταγγέλλουν ότι η εποπτεύουσα αρχή διαγράφει από την εφαρμογή αδειών τα αιτήματα τους, αντί να τα απορρίπτει αιτιολογημένα, καλύπτοντας στην ουσία το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Θυμίζουμε ότι ο λιμένας Σφακίων χαρακτηρίζεται ως επιβατικός λιμένας ενδοπεριφερειακής εμβέλειας και εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χώρας Σφακίων με τα επτά κύρια λιμάνια της νοτιοδυτικής Κρήτης (Γαύδος, Λουτρό, Αγιά Ρουμέλη, Σούγια, Παλαιόχωρα, Αγία Γαλήνη, Πλακιάς). Ο μέσος ετήσιος αριθμός κατάπλων για Ε/Γ – Ο/Γ σκάφη κατηγορίας Β ανέρχεται περίπου σε 960, ενώ τα υπόλοιπα τουριστικά και αλιευτικά σκάφη της περιοχής σε περίπου 600 κατάπλους. Επίσης κατά το έτος 2021 στους Λιμένες Χώρας Σφακίων, Λουτρού και Αγίας Ρουμέλης οι αποβιβασθέντες επιβάτες ανήλθαν στους 190.000 και οι επιβιβασθέντες στους 120.000.

Από τα παραπάνω δεδομένα είναι εύκολα αντιληπτό ότι ο Λιμενικός Σταθμός Χώρας Σφακίων είναι μια Υπηρεσία που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της περιοχής και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των επισκεπτών της. Για να μπορούν να ανταπεξέλθουν οι λιμενικοί του στα καθήκοντα τους με ασφάλεια και συνέπεια, επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προαναφέραμε.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να λυθεί το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα του Λιμενικού Σταθμού;

– Να αντικατασταθεί το επικίνδυνο κι γερασμένο υπηρεσιακό όχημα;

– Να στελεχωθεί ο Λιμενικός Σταθμός με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της υπηρεσίας και να σταματήσει να παραβιάζονται το δικαιώματα των λιμενικών στην κανονική άδεια και τα ρεπό;»

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...