Ερώτηση για την καταστροφή μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ουκρανία

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση που κλιμακώνεται καθημερινά στην Ουκρανία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους από το 2014 μέχρι και σήμερα οδηγεί και σε τεράστια καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τελευταίο παράδειγμα ο πρόσφατος ρωσικός βομβαρδισμός της Πλατείας Ελευθερίας και του Παλατιού της Εργασίας στο Χάρκοβο, που αποτελούν υποδομές που έκτισε το Σοβιετικό κράτος της Ουκρανίας και αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτή η αγριότητα της καταστροφής ιστορικών μνημείων όμως δεν αποτελεί καινούργια εξέλιξη. Από το 2014 μετά  το πραξικόπημα με την ανοιχτή επέμβαση ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και τη στήριξη φασιστικών συμμοριών ψηφίστηκαν νόμοι που επέτρεπαν την καταστροφή ιστορικών μνημείων στo πλαίσιo της λεγόμενης «αποκομμουνιστικοποίησης». Τέτοια είναι τόσο τα αγάλματα του Λένιν στο Κίεβο όσο και στην Πλατεία Ελευθερίας στο Χάρκοβο που βανδαλίστηκαν από φασιστικές ομάδες συμπεριλαμβανομένης αυτής του Τάγματος Αζοφ το 2014.

Στη συνέχεια με τον νόμο 2540 που υπέγραψε η κυβέρνηση Ποροσένκο στις 15 Μάη 2015 τέθηκε προθεσμία έξι μηνών για την αφαίρεση των κομμουνιστικών μνημείων. Μέχρι το 2016, 1320 μνημεία του Λένιν και 1069 άλλων σημαντικών κομμουνιστών είχαν αφαιρεθεί ή βανδαλιστεί. Στις 24 Ιούλη 2015 τέθηκε εκτός νόμου η κομμουνιστική ιδεολογία, τα σύμβολα, δηλαδή το ΚΚ Ουκρανίας και κάθε άλλη κομμουνιστική οργάνωση. Ταυτόχρονα ειδικό καθεστώς χορηγήθηκε σε εθνικιστές – συνεργάτες των ναζί που προκλητικά βαφτίστηκαν «βετεράνοι του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας» από το 1917 έως το 1991.

Από την αντιρωσική υστερία που προκαλεί η αμερικανοΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν γλίτωσαν από την απαράδεκτη κι ανιστόρητη στοχοποίηση, η προτομή του Γκαγκάριν σε πανεπιστήμιο στο Λουξεμβούργο, ούτε το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Γερμανό κομμουνιστή επαναστάτη Ερνστ Τέλμαν στο Βερολίνο.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλε στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι η ανυπολόγιστης σημασίας και  τεράστιας έκτασης καταστροφή ιστορικών, πολιτιστικών μνημείων, που αποτελούν ιστορική κληρονομιά των λαών, ξεκίνησε  τόσο από τις ουκρανικές κυβερνήσεις που στηριχθήκαν από  την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετά το απαράδεκτο πραξικόπημα του 2014 και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα με ανάλογη στοχοποίηση μετά και την καταδικαστέα ρωσική εισβολή στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας και των δύο στρατοπέδων της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης;».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...