Ερώτηση για την καθυστέρηση στην αποζημίωση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών των στρατιωτικών

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, σε περίοδο έξαρσης αναπνευστικών λοιμώξεων, γρίπης και κορονοϊού. Οι πιο σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται στα παιδικά αναλγητικά και σιρόπια, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022
Φώτο Αρχείου(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στην αποζημίωση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών των στρατιωτικών, κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, το ΚΚΕ. 

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης, Βασίλης Μεταξάς και Θανάσης Παφίλης:

«Το φαινόμενο των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις των ιατροφαρμακευτικών δαπανών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθεί να απασχολεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού τα χρήματα που καταβάλλουν επιβαρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχε καταθέσει τις ερωτήσεις 616/ 12 Σεπτεμβρίου 2019, 490/ 20 Οκτωβρίου 2021, 928/ 18 Νοεμβρίου 2022 και 3181/ 10 Απριλίου 2023, όμως η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική της, αντί να επιλύσει το πρόβλημα επαφίεται στη γενικόλογη και αόριστη επισήμανση: “η καταβολή συνεχίζεται απρόσκοπτα”.

Ωστόσο, συνδικαλιστικές ενώσεις εν ενεργεία στρατιωτικών με έγγραφά τους αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το πρόβλημα, καθώς οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των ιατροφαρμακευτικών δαπανών ξεπερνούν ακόμη και τους επτά (7) μήνες, παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη χρόνια κατάσταση, με δεδομένο μάλιστα το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος στα είδη διατροφής και τα καύσιμα, που συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τους μισθούς των στρατιωτικών.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτατη εξόφληση των δαπανών αυτών.

Οι στρατιωτικοί όλα αυτά τα χρόνια, είτε με κυβέρνηση Ν.Δ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν καλά ότι είναι υποχρεωμένοι ένα τμήμα του μισθού τους να το πιστώνουν για αρκετούς μήνες για τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των οικογενειών τους, πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για χρόνιες παθήσεις τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των οποίων είναι ακριβά.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η μέριμνα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των στρατιωτικών παραμένει μόνο στα χαρτιά από την κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση εξόφληση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Δείτε ακόμα...