Ερώτηση για την υγεία και την ασφάλεια στις στρατιωτικές μονάδες του Έβρου

Στρατιωτικός σε φυλάκιο στις όχθες του Έβρου ποταμού, Έβρος
Φώτο Αρχείου / Στρατιωτικός σε φυλάκιο στις όχθες του Έβρου ποταμού, Έβρος / Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, για θέματα υγείας και ασφάλειας στις στρατιωτικές μονάδες του Έβρου.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με έγγραφα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ε.) και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), καταγράφονται και αναφέρονται διαμαρτυρίες  στελεχών που υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες του Έβρου, σχετικά με θέματα υποστελέχωσης, αλλά και υγιεινής και ασφάλειας, στους χώρους όπου εργάζονται.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται σε παράπονα που εκφράζουν τα στελέχη σχετικά με τη χαμηλή στελέχωση πολλών μονάδων, καθώς και στη διαχρονική απαίτηση της υπηρεσίας, όλα τα στελέχη να ανακαλούνται στα στρατόπεδα κάθε στιγμή, χωρίς σοβαρό λόγο.

Ακόμη αναφέρονται στις έκτακτες υπηρεσίες φύλαξης αεροδρομίου, λιμένα Αλεξανδρούπολης, σταθμού τρένων, καθώς και στη συμμετοχή σε σχέδια έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας, όπου σε συνδυασμό όλων των προαναφερομένων με τους χρόνους προετοιμασίας και μετακινήσεών τους από και προς τις μονάδες και την εκτέλεση εικοσιτετράωρων (24ωρων) υπηρεσιών, υπερβαίνουν δραματικά το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας, χωρίς να τους καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης.

Επίσης καταγγέλλεται ότι τα στελέχη δεν ελέγχονται επαρκώς, σύμφωνα με το νόμο 3850/2010 «Κώδικας νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων».

Επιπλέον τονίζουν ακόμα ότι και ο ιματισμός που τους χορηγείται, δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, όπως και τα παρεχόμενα μέσα ατομικής προστασίας, δεν επαρκούν σε όλες τις περιπτώσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Τη χορήγηση του αναγκαίου ιματισμού και μέσων ατομικής προστασίας.»

Δείτε ακόμα...