Ερώτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη ΔΕ Ελειού – Πρόννων του Ν. Κεφαλονιάς

ΚΚΕ Βουλή
Πηγή : Eurokinissi

Ερώτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Δημοτική Ενότητα Ελειού – Πρόννων του Ν. Κεφαλονιάς κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή.

Με την ερώτηση αυτή το ΚΚΕ ζητά μεταξύ άλλων την πλήρη και ουσιαστική καταγραφή των καμένων εκτάσεων, ζώων και άλλων οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων και την αποζημίωσή τους στο 100%. Την άμεση συνδρομή των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές και αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου.

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σαββάτο 3 Ιουλίου στη Δημοτική Ενότητα Ελειού – Πρόννων του Δήμου Αργοστολίου στο Ν. Κεφαλονιάς, μετέτρεψαν στάχτη πάνω από 6χιλ στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, έκαψαν εκατοντάδες ζώα, απείλησαν ανθρώπινες ζωές και σπίτια, καθώς και το μοναδικό Δρυμό του Αίνου.

Η γρήγορη εξάπλωση, η δριμύτητα και τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς, αναδεικνύουν μια προς μία και τις αιτίες αυτής της νέας και επαναλαμβανόμενης καταστροφής στη συγκεκριμένη περιοχή. Για πολλοστή φορά βρίσκουν πλήρη εφαρμογή τα αποτελέσματα της δασοκτόνας πολιτικής και των αντίστοιχων μέτρων κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, που εφαρμόζουν δεκαετίες τώρα όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζοντας τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, ο πολυκερματισμός των αρμοδιοτήτων όσον αφορά την πρόληψη, (οι δασικές εκτάσεις είναι ευθύνη του Δασαρχείου, δημοτική και αγροτική οδοποιία του Δήμου και το επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας), τα ελάχιστα και καθυστερημένα κρατικά κονδύλια για την πυροπροστασία (μόνο 82 χιλ ο Δήμος Αργοστολίου)κ.α., συνυπάρχουν με ένα μη ολοκληρωμένο και επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης από την τοπική διοίκηση. Τα παραπάνω σε συνάρτηση με την στοχοποίηση της περιοχής από συμφέροντα που την καίνε περιοδικά, την ανεπάρκεια ουσιαστικών προληπτικών μέτρων προστασίας σε αυτήν και στο Δρυμό του Αίνου, (κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, διανοίξεις, καθαρισμοί και αποψιλώσεις αγροτικών και δασικών δρόμων κ.α.), καθώς και με τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που την ανάγκασε σε μετάγγιση πεζοπόρων τμημάτων από άλλες περιοχές, καταδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν.

Οι φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων, που έσωσαν ανθρώπινες ζωές, σπίτια και περιουσίες και αποσόβησαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο Δρυμό του Αίνου με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για όλο το νησί, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το κάψιμο εκατοντάδων ζώων, κτηνοτροφικών κα αγροτικών εγκαταστάσεων και παραγωγής.

Απαιτείται η κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή εκδήλωσης νέων πυρκαγιών το επόμενο διάστημα στην περιοχή και σε όλο το νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν και τι μέτρα θα λάβουν σχετικά με:

  • Την πλήρη και ουσιαστική καταγραφή των καμένων εκτάσεων, ζώων και άλλων οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων και την αποζημίωσή τους στο 100%. Την άμεση συνδρομή των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές και αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου.
  • Την απαλλαγή των πληγέντων, από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
  • Τη δημιουργία νέου, σύγχρονου και ολοκληρωμένου σχεδίου πυρόσβεσης για όλο το νομό με κύριο προσανατολισμό το βασικό πυροσβεστικό μέσο, που είναι οι επίγειες δυνάμεις πλήρως επανδρωμένες και στελεχωμένες με όλα τα απαραίτητα μέσα.
  • Τη γενικότερη προστασία του Δρυμού του Αίνου που δεν αφορά μόνο το κλείσιμό του τις επικίνδυνες ημέρες, αλλά την εκπόνηση δασοτεχνικών μελετών και έργων βοήθειας και της φυσικής του αναγέννησής του.
  • Την προστασία του εδάφους των καμένων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με όλα τα απαιτούμενα έργα.
  • Τη μη αλλαγή στο χαρακτήρα και τη χρήση γης, την προστασία από καταπατήσεις, εκχερσώσεις και άλλες προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα των καμένων δασικών εκτάσεων.
  • Την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για το σύνολο των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας σε όλα τα κλιμάκια Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης Ιθάκης, (ανθρώπινες συνθήκες στις πυροσβεστικές εγκαταστάσεις, αναλώσιμα υλικά και μέσα, προστασία του στόλου από τις καιρικές συνθήκες κ.α.)
  • Την πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία. Την κατάργηση των πολλών εργασιακών σχέσεων με μονιμοποίηση όλων των Πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης και των εποχικών.

Δείτε ακόμα...