Ερώτηση για τις συνεχόμενες πυρκαγιές στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά

Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Αττικής - Παραλία και Πευκοδάσος - Ιούλιος 2018
Φώτο Αρχείου / Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Αττικής – Παραλία και Πευκοδάσος – Ιούλιος 2018/ Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για τις συνεχόμενες πυρκαγιές στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γκιόκας Γιάννης, Αμπατιέλος Νίκος, Δάγκα Βιβή, Διγενή Σεμίνα, Κανέλλη Λιάνα, Κατσώτης Χρήστος, Κτενά Αφροδίτη, Μανωλάκου Διαμάντω, Παφίλης Θανάσης και Τσοκάνης Χρήστος

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι συνεχόμενες πυρκαγιές του τελευταίου διαστήματος εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου του Σχινιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μόνο τον τελευταίο μήνα εκδηλώθηκαν τρεις πυρκαγιές (12/10, 16/10, 3/11), η μία εκ των οποίων μάλιστα επεκτάθηκε και χρειάστηκε μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων της Πυροσβεστικής προκειμένου μετά από αρκετή ώρα να τεθεί υπό έλεγχο.

Εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί και το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σχεδόν στο ίδιο σημείο (πλησίον του Κωπηλατοδρομίου), κάτι το οποίο προφανώς παραπέμπει σε εσκεμμένη ενέργεια.

Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν σε μια περίοδο που προχωράει η αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, με επέκταση οικονομικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας δικαιολογημένες ανησυχίες για το συγκεκριμένο οικοσύστημα με την υψηλή περιβαλλοντική αξία που έχει.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

– Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας για τις αιτίες που οδήγησαν στις τρεις συνεχόμενες πυρκαγιές μέσα σε 20 ημέρες,

– Τι μέτρα θα πάρουν για να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης και προστασίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.

Δείτε ακόμα...