Ερώτηση για τον άμεσο εμβολιασμό των στρατευμένων στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ)

ΕΛΔΥΚ - Στρατιώτες

Ερώτηση στη Βουλή για τον άμεσο εμβολιασμό των στρατευμένων που υπηρετούν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ_, κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Συγκεκριμένα:

Δημοσιεύματα αναφέρουν διαμαρτυρίες στρατευμένων στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου, για την καθυστέρηση που σημειώνεται στο εμβολιασμό τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στρατευμένοι εδώ και δύο με τρεις μήνες έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να εμβολιαστούν και ότι υπάρχουν ορισμένοι που περιμένουν να εμβολιαστούν επί τουλάχιστον πέντε μήνες, επισημαίνοντας την υποκρισία και τις παλινωδίες της κυβέρνησης απέναντι σε όλους αυτούς που έχουν εκδηλώσει έγκαιρα την επιθυμία τους να εμβολιαστούν.

Αναδεικνύουν επίσης την ευθύνη της κυβέρνησης συνολικά για τη διαχείριση της πανδημίας, θεωρώντας τη ως τον κατεξοχήν παράγοντα που γεννά προβληματισμούς και τελικά αμφισβήτηση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού.

Στα δημοσιεύματα γίνεται επίσης αναφορά για την ανασφάλεια που υπάρχει, επειδή δεν υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος πριν το εμβόλιο, η αναγκαία ενημέρωση για όλα τα εμβόλια, αλλά και η παρακολούθηση μετά τον εμβολιασμό. Επισημαίνουν επίσης για τη σχετικότητα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ανάλογα με την περίσταση και κυρίως για τις ανάγκες του τουρισμού, αλλά και τον έντονο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τέλος ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο για την σημερινή κατάσταση στο λαό και τη νεολαία και να αναζητήσει τις δικές της ευθύνες που φτάσαμε μέχρι εδώ, να πάρει χωρίς άλλη καθυστέρηση όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο για την επαρκή επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού, όσο και για τον ασφαλή εμβολιασμό του.

Ιδιαίτερα μέσα στα στρατόπεδα να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση ο εμβολιασμός όλων εκείνων των στρατευμένων που περιμένουν στις λίστες αναμονής ανεμβολίαστοι, ενώ έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να εμβολιαστούν εδώ και μήνες, τονίζοντας μάλιστα ότι τη συγκεκριμένη περίοδο που πολλοί στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ προγραμματίζουν τις άδειές τους για να γυρίσουν στην Ελλάδα και να συναντήσουν τους δικούς τους ανθρώπους που έχουν να τους δούνε μήνες, αυτό δεν πρέπει να γίνει με το άγχος και με τον κίνδυνο να τους μεταδώσουν τον κορονοϊό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί για όλους τους νέους στρατευμένους και για το προσωπικό των μονάδων (στρατιωτικό και πολιτικό) ο απαραίτητος αριθμός εμβολίων για τον κορονοϊό, για να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός τους.
  • Να οργανωθεί από την υγειονομική υπηρεσία η ενημέρωση όλων σχετικά με τα εμβόλια, να λυθούν απορίες, προκειμένου να επιτευχθεί το υψηλότερο δυνατό ποσοστό εμβολιασμού.
  • Να εξασφαλιστεί η συστηματική υγειονομική παρακολούθηση του προσωπικού μετά τον εμβολιασμό, για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση τυχόν παρενεργειών.
  • Να πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ σε όλους τους οπλίτες θητείας και στο μόνιμο προσωπικό, για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος κορονοϊού.
  • Να χορηγούνται όλα τα αναγκαία ατομικά αντισηπτικά υλικά, μάσκες και γάντια σε κάθε στρατιώτη, τα οποία θα ανανεώνονται. Να γίνουν άμεσα απολυμάνσεις σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από εξειδικευμένα συνεργεία.

Δείτε ακόμα...