Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την ακρίβεια και τις ελλείψεις σε τρόφιμα

Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «πράσινη ανάπτυξη» 22/10/2021
Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «πράσινη ανάπτυξη» 22/10/2021

Οι λαϊκές οικογένειες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με τις μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας, των εμπορευμάτων και με την απειλή εμφάνισης σημαντικών ελλείψεων σε βασικά αγαθά διατροφής και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ακρίβεια, που προϋπήρχε,  επιδεινώθηκε με το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τις ευρωατλαντικές κυρώσεις και τα αντίμετρα από τη Ρωσία.

Φουντώνουν οι εκτιμήσεις για «επισιτιστική κρίση» παρά τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ενώ ήδη πριν τη ρωσική εισβολή οι διεθνείς τιμές στα τρόφιμα ήταν στο υψηλότερο επίπεδο της 10ετίας. Τον τελευταίο μήνα οι τιμές σιταριού και καλαμποκιού αυξήθηκαν τουλάχιστον 21%, του κριθαριού κατά 33% και τα λιπάσματα κατά 40%. Με τον πληθωρισμό τον Απρίλιο να εκτινάσσεται στο 10,2% στην Ελλάδα (ΕΛΣΤΑΤ) και στο 7,5% στην ευρωζώνη (Eurostat), τα λαϊκά νοικοκυριά στην κυριολεξία στενάζουν. Την  ίδια στιγμή η εκτόξευση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές κλπ) οδηγεί τους βιοπαλαιστές αγρότες σε αδιέξοδο.

Η αντιλαϊκή στρατηγική της ΚΑΠ που συναποφασίζεται, εξειδικεύεται και εφαρμόζεται ευλαβικά από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις υπονομεύει τις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας με αποτέλεσμα η Ελλάδα από πλεονασματική να γίνει ελλειμματική σε μια σειρά από προϊόντα όπως το μαλακό σιτάρι, οι ζωοτροφές, η ζάχαρη.

Τα μέτρα που προωθούνται από την Κομισιόν και την κυβέρνηση της ΝΔ ανακυκλώνουν την ενεργειακή φτώχεια και διαιωνίζουν την ακρίβεια. Αποτελούν ψίχουλα μπροστά στα δις του Ταμείου Ανάκαμψης που ρέουν προς τους ομίλους. Ο λαός πληρώνει την απελευθέρωση της ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, την «πράσινη μετάβαση», τους  ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με σκοπό την ενίσχυση ορισμένων μονοπωλίων έναντι άλλων (πχ. ΗΠΑ, Κίνα).

Σήμερα απαιτείται απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός και θησαυρίζουν εφοπλιστές κι βιομήχανοι, επίταξη και κρατικοποίηση αποθεμάτων και εισαγωγών όπου καταγράφεται έλλειμμα σε είδη διατροφής και ζωοτροφές, διάθεσή τους χωρίς χονδρεμπορικό και βιομηχανικό κέρδος, να κρατικοποιηθεί και να στηριχθεί η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) για παραγωγή και διάθεση φθηνών λιπασμάτων στους αγρότες, πλαφόν στις τιμές βασικών ειδών διατροφής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά,  να σταματήσει η παραγωγή βιοντίζελ από φυτικά έλαια, να απαγορευτούν οι εξαγωγές στα προϊόντα στα οποία η παραγωγή είναι ελλειμματική, να στηριχθούν οι καλλιέργειες εαρινών σιτηρών και ηλίανθου και η κτηνοτροφική παραγωγή, να ληφθούν μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, του χαρατσιού των ΑΠΕ,  να κατοχυρωθούν εγγυημένες τιμές που να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παρακάτω ερώτηση:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι τόσο η ΚΑΠ όσο κι συνολική στρατηγική της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων μαζί με την πολιτική κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και κυρώσεων αποτελούν μέρος του προβλήματος και παράγοντας όξυνσης της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά;».

Δείτε ακόμα...