Ερυθρά Θάλασσα: Στην τελική ευθεία για την ευρωατλαντική αποστολή

Η Φρεγάτα Ύδρα (F452) του Πολεμικού Ναυτικού σε συνεκπαίδευση με Γερμανική Φρεγάτα - 18/08/2021
Φώτο Αρχείου / Η Φρεγάτα Ύδρα (F452) του Πολεμικού Ναυτικού σε συνεκπαίδευση με Γερμανική Φρεγάτα – 18/08/2021 (EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ)

Συνάντηση με τον πρέσβη του κράτους – δολοφόνου Ισραήλ Νόαμ Κατς είχε χτες ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας, ενώ συνεχίζεται το έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει τη διοίκηση της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα, στέλνοντας ταυτόχρονα την φρεγάτα «Ύδρα» στην περιοχή, βαθαίνοντας την εμπλοκή στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επισήμως, αντάλλαξαν «απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», ενώ ταυτόχρονα ο Έλληνας υπουργός τόνισε τάχα «την ανάγκη αύξησης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας των αμάχων», την ώρα που κάνουν εδώ και μήνες πλάτες στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις να μακελεύουν γυναικόπαιδα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση μαζί και με κυβερνήσεις της ΕΕ ετοιμάζονται να στείλουν πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης και άλλες δυνάμεις, στην πρεμούρα τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης. Η αποστολή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει η ΕΕ, ενώ η επίσημη έναρξη και το ακριβές αντικείμενό της («mandate») αναμένεται να ανακοινωθούν στις 19/2, οπότε και συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Λέγεται ότι οι χώρες που είναι ήδη αποφασισμένες να συμμετάσχουν είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία (με πλοία) και η Κύπρος (με στελέχη).

Σε επιμέρους σημεία της η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αφορά το να ενεργοποιηθεί για την «Aspides» το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ένα από τα πέντε Στρατηγεία της ΕΕ (τα άλλα εδρεύουν σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία). Τη δε επιχειρησιακή του αξία την απέδειξε τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα τις εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν.

Πρόταση της κυβέρνησης για την «Aspides» είναι τη διοίκηση («εν όρμω») της επιχείρησης από το ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ να αναλάβει Ελληνας υποναύαρχος. Θα δίνει αναφορά στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ και στον πρόεδρό της, Αυστριακό στρατηγό, στις Βρυξέλλες, ενώ θα είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον («εν πλω») διοικητή στην επίμαχη ζώνη, ο οποίος – όπως ανακοινώθηκε από τη Ρώμη – θα είναι Ιταλός. Αντίστοιχα, σε πρώτη φάση «διοικητόπλοιο» στην Ερυθρά θα οριστεί ιταλικό πλοίο, ενώ στις μοιρασιές ρόλων υποδιοικητής στη Λάρισα λέγεται ότι θα αναλάβει Γάλλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φρεγάτα «Ύδρα» είναι εν αναμονή να λύσει κάβους, ενώ αργότερα – όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές – θα τη «σκατζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά». Σε κάθε περίπτωση, ελληνικό πλοίο θα μείνει στην περιοχή «για όσο χρειαστεί», όπως λένε.

Ταυτόχρονα «τρέχουν» συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς για τη συμμετοχή και στην επιχείρησή τους που απλώνεται στην ίδια ζώνη, την «Prosperity Guardian». Ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), για συνεννοήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελληνικής συμμετοχής. Λέγεται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως σύνδεσμος των Αμερικανών με την «Aspides». Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική «συνεισφορά» θα αφορά «και τους δύο πυλώνες» της ευρωατλαντικής ανάπτυξης στην περιοχή, καθώς θα υπάρχουν «διασυνδέσεις» και «επικαλύψεις» μεταξύ των δύο επιχειρήσεων.

Σημειωτέον, όλα αυτά τα θέματα εμπλοκής και «σταθερότητας» θα βρεθούν και στο τραπέζι του νέου γύρου του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ, στα τέλη της βδομάδας (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ). Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει γι’ αυτόν τον σκοπό διακυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη και μετέχοντες υπουργούς και υφυπουργούς. Ο ΥΠΕΞ αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, την Παρασκευή 9/2. Συνολικά στην ατζέντα μπαίνουν θέματα όπως η διμερής «Στρατηγική Συμμαχία», «η Άμυνα και η Ασφάλεια», η ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η «ψηφιακή οικονομία», αλλά και το περιβάλλον, με ειδική αναφορά στο «Our Ocean Conference 2024», συνέδριο που θα φιλοξενηθεί τον Απρίλη από την Ελλάδα, αμερικανικής κοπής σχήμα για τον έλεγχο σε θαλάσσιες ζώνες και διαύλους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γεραπετρίτης θα συναντηθεί και με τον Τζον Κέρι, ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα.

Ο Γεραπετρίτης αναμένεται επίσης να έχει επαφές στην αμερικανική πρωτεύουσα με γερουσιαστές και κατόπιν να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ την περίοδο 2025 – 2026. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε Γενική Συνέλευση του Οργανισμού φέτος τον Ιούνη. Σε αυτό το φόντο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται και να απευθύνει ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δείτε ακόμα...