Ερυθρά Θάλασσα: Τρία μέλη του πληρώματος του «True Confidence» σκοτώθηκαν

Τρία μέλη του πληρώματος του εμπορικού πλοίου «True Confidence», σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη στον Κόλπο του Άντεν, όταν το έπληξε πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, στην πρώτη θανατηφόρα επίθεση των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Το «True Confidence» ανήκει στην εγγεγραμμένη στη Λιβερία εταιρεία «True Confidence Shipping» και λειτουργεί από την «Third January Maritime» με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν και οι δύο εταιρείες στην κοινή τους δήλωση. Το πλήρωμα του σκάφους αποτελούσαν ένας Ινδός, τέσσερις Βιετναμέζοι και 15 Φιλιππινέζοι. Από τους τρεις ένοπλους φρουρούς, οι δύο ήταν από την Σρι Λάνκα και ένας από το Νεπάλ.

Το διακλαδικό στρατηγείο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM) ανέφερε ότι «Ο πύραυλος έπληξε το πλοίο και το (…) πλήρωμα έκανε λόγο για τρεις νεκρούς, τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, και μεγάλες ζημιές».

Μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σάρι, σημείωσε από την πλευρά του πως το «True Confidence» χτυπήθηκε από «πυραύλους» αφού το πλήρωμά του αψήφησε «προειδοποιητικά μηνύματα».

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO, δήλωσε ότι το εμπορικό πλοίο έλαβε μήνυμα μέσω ασυρμάτου «από οντότητα που παρουσιάστηκε ως το πολεμικό ναυτικό της Υεμένης και το διέταξε να αλλάξει πορεία».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε μέσω «X» πως του προκάλεσε «φρίκη» η επίθεση αυτή, ενώ η βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη έκρινε πως το αιματηρό περιστατικό ήταν «λυπηρή» και «αναπόφευκτη συνέπεια» των επιθέσεων των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Μετά την επίθεση, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να φροντίζει πως οι Χούθι θα «λογοδοτούν».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa)

Δείτε ακόμα...