Εσθονία: Νέα αποκαθήλωση σοβιετικού μνημείου

Σοβιετικό μνημείο στην Εσθονία
Πηγή: Jaunenglish

Ένα ακόμα σοβιετικό μνημείο αποφάσισε να αποκαθηλώσει η κυβέρνηση της Εσθονίας, όπως ανακοίνωσε χτες, σε μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ξαναγράψει την Ιστορία, ενώ παράλληλα στήνονται μνημεία των ναζιστικών ταγμάτων SS.

Το μνημείο είναι αντίγραφο ενός τανκ T-34 με ένα κόκκινο σοβιετικό αστέρι στην κορυφή, που μνημονεύει τους Σοβιετικούς στρατιώτες οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Εσθονίας από τη Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και βρίσκεται έξω από τη Νάρβα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, με μεγάλο ρωσόφωνο πληθυσμό.

«Το μνημείο αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη», δήλωσε η πρωθυπουργός Κ. Κάλας και δεσμεύτηκε να απομακρύνει όλα τα σχετικά μνημεία από δημόσιους χώρους στην Εσθονία.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται η ένταση και η σύγχυση γύρω από τα μνημεία στη Νάρβα, πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια», είπε η Κάλας και πρόσθεσε: «Δεν θα δώσουμε στη Ρωσία την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το παρελθόν για να διαταράξει την ειρήνη στην Εσθονία».

Ολόκληρο το μνημείο αποσυναρμολογήθηκε χτες και το τανκ θα μεταφερθεί στο Πολεμικό Μουσείο κοντά στο Ταλίν.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας επανεξετάζει επίσης τον ρόλο της ρωσικής γλώσσας στα εσθονικά σχολεία και έχει μπλοκάρει την είσοδο Ρώσων στη χώρα με εσθονικές βίζες.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Λετονία έχει επίσης επιταχύνει τα σχέδιά της για την απομάκρυνση όλων των σοβιετικών μνημείων από δημόσιους χώρους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...