ΕΣΥΝ: Η λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή – Αγώνας για ελεύθερη από ουσίες ζωή

Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) - Η λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή - Αγώνας για ελεύθερη από ουσίες ζωή

«Η λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή – Αγώνας για ελεύθερη από ουσίες ζωή», αναφέρει στη Διακήρυξή του το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) για την 26η Ιούνη, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι παρόντες όλοι οι οικονομικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που ευνοούν την έναρξη ή την επιδείνωση της χρήσης και της εξάρτησης. 

Δυόμισι χρόνια πανδημίας, που σηματοδοτήθηκαν από το άγχος για την ίδια τη ζωή, από κοινωνική απομόνωση και αναστολή κάθε είδους δημιουργικής δραστηριότητας. Με αντιλαϊκά μέτρα που επιδείνωσαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο, με αποθέωση της ατομικής ευθύνης, έναντι της συλλογικής κρατικής, και αυξημένη καταστολή.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όλοι οι επίσημοι οργανισμοί κατέγραψαν αύξηση της χρήσης ουσιών διεθνώς και στη χώρα μας. Είχαμε πενταπλασιασμό της ημερήσιας κατανάλωσης κοκαΐνης, αύξηση 600% στη χρήση μεθαμφεταμίνης (”κοκαΐνη των φτωχών”), αύξηση στη χρήση κάνναβης που έφτασε το Μάρτιο του 2021 να αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού της Αττικής. Την ίδια ώρα, καμία ουσιαστική στήριξη δεν δόθηκε στα θεραπευτικά προγράμματα και στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων, ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις που διαμορφώθηκαν».

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα με το σύνθημα του ΕΣΥΝ: Η λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή – Αγώνας για ελεύθερη από ουσίες ζωή

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, δεκάδες μαζικοί φορείς, Σωματεία, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων, Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΣΥΝ να δυναμώσουν τις γραμμές του αντιναρκωτικού κινήματος, να αντισταθούν στη ναρκωκουλτούρα της απάθειας, της μοναξιάς και της αδιαφορίας.

Σταθμός οι πολύμορφες εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν σε όλη την Ελλάδα, ομιλίες, ημερίδες, αθλητικοί αγώνες, πολιτιστικές δράσεις, θεατρικές παραστάσεις, ενημερωτικές εξορμήσεις.

Συγκεκριμένα μετά τις εκδηλώσεις προηγούμενων ημερών, σήμερα και τις μέρες που ακολουθούν προγραμματίζονται οι εξής δράσεις:

 • Παράρτημα Αθήνας

– Την Κυριακή 26 Ιούνη μαζικές παρεμβάσεις ενημέρωσης σε Πεδίον του Άρεως και Θησείο.

 • Παράρτημα Αιγάλεω

– Την Τετάρτη 29 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στην είσοδο του Άλσους στην Ιερά Οδό, Αγώνας Δρόμου «Τρέχουμε συμβολικά την περίμετρο του Μπαρουτάδικου». Συμμετέχουν ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Πρόοδος».

 • Παράρτημα Αχαρνών – Φυλής 

– Το Σάββατο 2 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αγίου Βλάση στο Μενίδι εκδήλωση που περιλαμβάνει ομιλίες και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το ΚΕΘΕΑ «Διάβαση». Συμμετέχουν δεκάδες φορείς και σωματεία της περιοχής.

 • 16ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ του Παραρτήματος Βοιωτίας

– Την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 5 μ.μ. στο 2ο Λύκειο Λιβαδειάς, διοργανώνεται τουρνουά μπάσκετ 3 on 3.

– Στις 1-2-3 Ιούλη, στο τριήμερο «Town By The River Festival» το Παράρτημα θα πραγματοποιήσει δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

– Στις 2 Ιούλη θα συμμετάσχει στον 1ο Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου με την ονομασία «Livadia Night Run 2022».

 • Παράρτημα Ιλίου

– Τη Δευτέρα 27 Ιούνη, στις 8  μ.μ., στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, εκδήλωση με θέμα: «Μη ναρκώνεις τη ζωή και το μυαλό σου, πάλεψε για τη ζωή που έχεις ανάγκη». Συμμετέχουν σωματεία και φορείς της περιοχής.

 • Παράρτημα Καλλιθέας –  Ν. Σμύρνης – Ταύρου

– Τη Δευτέρα 27 Ιούνη, στις 7.30 στην πλ. Παναγή Τσαλδάρη και Σιβιτανιδείου (ποτάμι) εκδήλωση με θέμα «Η λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή. Αγώνας για ελεύθερη από ουσίες ζωή».

 • 17ο Φεστιβάλ του Παραρτήματος Κέρκυρας

– Την Κυριακή 3 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στη Νότια Κέρκυρα, στον Αη – Μαθιά βραδιά πολιτισμού με μουσική, χορό, ποίηση και θέατρο.

 • Παράρτημα Νέας Ιωνίας – Ηρακλείου

– Την Τετάρτη 29 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του Ιωνικού Συνδέσμου εκδήλωση με θέμα «Νέοι μύθοι γύρω από τη χρήση ναρκωτικών, τι εξυπηρετούν και πώς επηρεάζουν τη νεολαία και όλο το λαό  μετά από 3 χρόνια πανδημίας». Θα μιλήσει η Μαρίνα Τσίγκα, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ.

– Την Κυριακή 26 Ιούνη μαζικές παρεμβάσεις ενημέρωσης στη Νέα Ιωνία και το Ηράκλειο.

 • Παράρτημα Πάτρας

– Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιούνη πάνω από 200 νέοι αθλητές συμμετέχουν στο διήμερο αντιναρκωτικό φεστιβάλ που διοργανώνει το ΕΣΥΝ, ο Δήμος Πατρέων, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και άλλοι φορείς της πόλης στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας (πλησίον του ΝΟΠ). Οι αγώνες ξεκινούν στις 7.30 μ.μ. ενώ θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα στη συνέχεια.

 • Παράρτημα Περιστερίου

– Την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 8 μ.μ. στο μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης χαιρετισμοί και ομιλία, μουσικό πρόγραμμα με την Βιολέτα Ίκαρη και τον Νίκο Ξυδη.

 • Παράρτημα Χαϊδαρίου

-Την Τρίτη 28 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου.

 • Παράρτημα Λάρισας

– Την Κυριακή 26 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί βραδινός αγώνας δρόμου στις 8 μ.μ. με αφετηρία την κοίτη του Πηνειού. Ο αγώνας γίνεται σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...