Εθνικιστικές – Ευρωσκεπτικιστές: Διεργασίες για «συντονισμό», παρά τις αντιθέσεις

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού ισπανικού Vox, Σ. Αμπασκάλ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, και τον Πολωνό ομόλογό του, Ματέους Μοραβιέτσκι του PiS
Ο επικεφαλής του ακροδεξιού ισπανικού Vox, Σ. Αμπασκάλ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, και τον Πολωνό ομόλογό του, Ματέους Μοραβιέτσκι του PiS

Διήμερη σύνοδο κορυφής υπό το σύνθημα «Υπεράσπιση της Ευρώπης» πραγματοποίησαν στη Μαδρίτη το Σαββατοκύριακο ακροδεξιά – εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης συζητώντας μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο σχηματισμού ξεχωριστής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, που εμποδίζεται μέχρι στιγμής από τις αντιθέσεις των αστικών τάξεων των κρατών τους.

Τη σύνοδο διοργάνωσε το ισπανικό Vox και παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, και ο Πολωνός ομόλογός του, Ματέους Μοραβιέτσκι του PiS, καθώς και η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι ακροδεξιών – εθνικιστικών κομμάτων από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία.

Ο Μ. Σαλβίνι, επικεφαλής του ιταλικού κόμματος «Λέγκα», δεν συμμετείχε ούτε στη σύνοδο της Μαδρίτης ούτε ήταν στην προηγούμενη, στη Βαρσοβία, τον περασμένο Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Vox, Σ. Αμπασκάλ, στόχος της συνόδου ήταν «να συνεχιστεί το έργο που ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας», που υπερασπίζεται «την Ευρώπη έναντι εξωτερικών και εσωτερικών απειλών, προωθώντας μια εναλλακτική στην παγκοσμιοποιητική τάση που απειλεί την ΕΕ με επίθεση στην κυριαρχία των εθνών».

Οι ηγέτες των εθνικιστικών κομμάτων συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη για κυρίαρχη και πατριωτική Ευρώπη», στην «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» και για την «κυριαρχία των κρατών – μελών».

Το περασμένο καλοκαίρι η Λεπέν, ο Ορμπαν, ο Αμπασκάλ και ο Σαλβίνι υπέγραψαν κοινή δήλωση μαζί με 12 άλλους ανακοινώνοντας σχέδια για μια «μεγάλη συμμαχία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρεθούν συμβιβασμοί στα αντικρουόμενα συμφέροντα και τις διαφορετικές προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική, στη στάση απέναντι στη Ρωσία, στην Κίνα κ.ά. Χαρακτηριστικά ο Ορμπαν τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τη Ρωσία.

Δείτε ακόμα...