Ετήσια Έκθεση του ΝΑΤΟ στο φόντο των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

ΝΑΤΟ
Πηγή: Eurokinissi

Την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2019 έδωσε την Πέμπτη στην δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Γ. Στόλτενμπεργκ. Στην έκθεση γίνεται ο ετήσιος απολογισμός της δράσης του στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και χώρες.

Ένα σημαντικό κομμάτι της ασχολείται με ένα βασικό αντίπαλο του ΝΑΤΟ , την Ρωσία και στην στρατηγική περικύκλωσης της. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2019 το ΝΑΤΟ εξακολούθησε να αναπτύσσει την “Προωθημένη Παρουσία στο ανατολικό τμήμα της ιμπεριαλιστικής Συμμαχίας” με 4 πολυεθνικούς σχηματισμούς μάχης στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Λιθουανία, και την Πολωνία. Ταυτόχρονα “μια πολυεθνική Ταξιαρχία – Πλαίσιο για την κατάρτιση των δυνάμεων της συμμαχίας”, είναι εγκατεστημένη στην Κραϊόβα της Ρουμανίας”. Το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την παρουσία των ναυτικών του δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Το 2019 τα πλοία του ΝΑΤΟ πέρασαν εκεί 100 μέρες, ενώ συμμετείχε και η Ελλάδα με προσωπικό που στάλθηκε για την άσκηση “Sea Shield”

Το ΝΑΤΟ επιτάχυνε τις διαδικασίες ώστε να μπορεί να μετακινήσει και να διατηρήσει τις δυνάμεις του στον Βόρειο Ατλαντικό και την Ευρώπη, χωρίς καθυστέρηση. Στο πλαίσιο αυτό, πήρε μέτρα για την αναβάθμιση της υποδομής μεταφορών στην Ευρώπη, όπως οι δρόμοι, οι σιδηρόδρομοι, οι γέφυρες και τα αεροδρόμια. Όλα ώστε να μπορεί να μετακινηθεί ταχύτατα η λεγόμενη Δύναμη Ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ των 40.000 ανδρών, για το οποίο κατέληξε και σε συμφωνίες με την ΕΕ.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι το ΝΑΤΟ, θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία. Τοποθέτηση που θέτει σε κίνδυνο το λαό της Ελλάδας εφόσον στον Άραξο π.χ έχουν φιλοξενήσει πυρηνικά στο παρελθόν και είναι πάντα σε ετοιμότητα για να το ξανακάνουν.

Όσον αφορά την Κίνα, αναφέρει ότι “αναγνωρίζει ότι η αυξανόμενη επιρροή και οι διεθνείς πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν τόσο τις ευκαιρίες όσο και τις προκλήσεις που χρειάζεται να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ ως Συμμαχία”. Εκφράζοντας έτσι με αυτή την προσεκτική προσέγγιση και τα συγκρουόμενα συμφέροντα μέσα στη Συμμαχία.

“Ιμπεριαλιστική σταθερότητα”

Το 2019 το ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με τις παγκόσμιες εξελίξεις στις ενεργειακές πηγές και τις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και ανέλυσε τον αντίκτυπο από τις ενεργειακές πολιτικές της Ρωσίας. Το 2019 πάρθηκαν αποφάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια, για να υποστηρίξει την προστασία υποδομών και να επιτρέψει την παροχή αξιόπιστου και βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού στον στρατό, να έχουν αξιόπιστα τηλεπικοινωνιακά συστήματα (και των δικτύων 5G της Κίνας).

Εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια

Στο πλαίσιο αυτό, αναθεωρήθηκε η Πολιτική Επιτροπή Σχεδιασμού Κινδύνου, και το Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού Ανταπόκρισης σε Καταστροφές, είναι ο κύριος μηχανισμός αντίδρασης έκτακτης ανάγκης.

Η ελληνική εμπλοκή βαθαίνει συνεχώς

Η Ελλάδα υποστηρίζει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ με τις ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, την διάθεση του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες σύμφωνα με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή στρατιωτικών σε άλλες χώρες π.χ στο Αφγανιστάν μέχρι τον Δεκέμβρη του 2019 με 11 στελέχη και με 111 στο Κόσσοβο.

Συμμετοχή, με τραγικές συνέπειες για την ασφάλεια του λαού μας, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Επίκαιρο το αίτημα πάλης για έξοδο από το ΝΑΤΟ, ΕΕ , το κλείσιμο όλων των βάσεων, κανένας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα, καμία συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

A.G.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...