Έτοιμη η αμερικανοΝΑΤΟική «πλατφόρμα» των διευθετήσεων – Πομπέο στηρίζει και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Μητσοτάκης-Ερντογάν
Φωτο Αρχείου/ Πηγή: Eurokinissi

Το σχόλιο του Κυρ. Μητσοτάκη με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο : «Πιστεύω ότι υπάρχει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν», είναι ενδεικτική όχι μόνο για την επιθετικότητα-αποφασιστικότητα της αμερικανικής αστικής τάξης, αλλά και της ελληνικής. Η εγχώρια αστική τάξη, δεν παρασύρεται, δεν εξαναγκάζεται. Δεν στηρίζει γενικώς και αορίστως τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ. Είναι συνειδητή επιλογή της η σύμπλευσή της, γιατί και η ίδια άσχετα του οικονομικού μεγέθους- είναι επιθετική και διεκδικεί ουσιαστικό ρόλο στο Αιγαίο και Ανατ.Μεσόγειο, και όχι μόνο εκεί για μερίδια αγοράς. Ζούμε στην εποχή της διεθνοποίησης του κεφαλαίου, πως εξάλλου θα μπορούσε αυτό να γίνει στον καπιταλισμό. Συμμαχεί στρατηγικά με εκείνους που θα της διασφαλίσουν αυτές τις επιδιώξεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Και αυτή είναι η ευρωατλαντική συμμαχία, και άλλες χώρες ανά περιόδους όπως π.χ. η Γαλλία που διεκδικεί ρόλο βασικής ιμπεριαλιστικής δύναμης στην περιοχή.

EUROKINISSI

Εξάλλου συμμετέχει και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ενόψει εκκίνησης των διερευνητικών συναντήσεων για τα ελληνοτουρκικά, που από ότι φαίνεται έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Μετά από τουλάχιστον 6 γύρους συναντήσεων των στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών, φαίνεται ότι υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας, Βρετανού πτέραρχου Στ. Πιτς, κατέληξαν σε ένα κείμενο προς διαμόρφωση ενός μηχανισμού «αποκλιμάκωσης κρίσεων», το οποίο έχει αποσταλεί σε Αγκυρα και Αθήνα προς έγκριση και υπογραφή από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με διαρροές, προβλέπει απευθείας επικοινωνίες μέσα από ΝΑΤΟικά κανάλια για «επίλυση» κρίσεων σε αέρα και θάλασσα. Επί της ουσίας, υπό ΝΑΤΟική σκέπη η τουρκική αστική τάξη πλέον θα δύναται να αξιοποιήσει και αυτό το πεδίο προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της στα ‘αμφισβητούμενα ύδατα’ που προκρίνει το ΝΑΤΟ για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με έγκριση και υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης. Η απεμπόλιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, θα είναι μια συνειδητή επιλογή της αστικής τάξης, κρίκος αρπαγής ενεργειακών πόρων και απο εκείνην -όσα μπορεί.

Γι΄αυτό και η αφωνία Πομπέο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, δεν ήταν τυχαία. Εξάλλου είναι γνωστές οι θέσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και δια στόματος Πομπέο σε παλαιότερες δηλώσεις του.

EUROKINISSI

Έτσι, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε – ξανά – για «συγκρούσεις» και «διαφωνίες», τσουβαλιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις. Ερωτηθείς δε αν ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι ΗΠΑ αφήσουν τη Γερμανία στη «θέση του οδηγού» σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές κινήσεις, είπε αινιγματικά «ας δούμε τι θα προκύψει από εκεί», ενώ παρέπεμψε ξανά στα λεγόμενα Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν «όποιο ρόλο θεωρηθεί κατάλληλος, χρήσιμος και βοηθητικός για τις δύο πλευρές», τις οποίες περίπου συνεχάρη λέγοντας ότι «κλίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση». Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε «να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο, κατά τον κατάλληλο τρόπο, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα κάθε κυρίαρχου κράτους», αφήνοντας δηλαδή ορθάνοιχτα τα «πορτοπαράθυρα» στις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Για το αν στηρίζουν οι ΗΠΑ την επιδίωξη της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, απάντησε λέγοντας ότι «αυτές οι απαιτήσεις, οι διαφορές, πρέπει να επιλύονται μέσα από την προβλεπόμενη διεθνή διαδικασία» και «οι διαφορές να επιλύονται μέσω μηχανισμών που είναι διαθέσιμοι για όλες τις χώρες». Δηλαδή πλήρης στήριξη της Τουρκίας στην αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων,βαφτίζοντάς τα σε «διαφορά» που πρέπει να επιλυθεί σε «διεθνές», δηλαδή βλέπε αμερικανοΝΑΤΟικό – πλαίσιο, την αξίωση της τουρκικής αστικής τάξης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών!

«Όλοι οφείλουν να καταφεύγουν σε διεθνείς διαδικασίες για να θεμελιώσουν διεκδικήσεις τις οποίες θεωρούν ότι δικαίως έχουν», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, στέλνοντας σήμα στην Άγκυρα να προχωρήσει και …δεν θα χάσει. Ερωτηθείς τέλος για τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται τη μεταφορά στην Ελλάδα της βάσης τους στο Ιντσιρλίκ, τις αρνήθηκε, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να φύγουμε από το Ιντσιρλίκ αυτή τη στιγμή».

Συνεκπαίδευση τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με τις ΗΠΑ. Η τουρκική Φρεγάτα TCG BARBAROS και κορβέτα TCG BURGAZADA σε σχηματισμό με το αμερικάνικο Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL
Συνεκπαίδευση τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με τις ΗΠΑ. Η τουρκική Φρεγάτα TCG BARBAROS και κορβέτα TCG BURGAZADA σε σχηματισμό με το αμερικάνικο Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL / Πηγή: Turkish Navy

Φουλ οι μηχανές για τη συνεκμετάλλευση και με την υπογραφή της ελληνικής αστικής τάξης, που δεν παρασύρεται, αλλά επιτίθεται και έχει δώσει δείγματα γραφής διαχρονικά οτι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, δεν διστάζει στην απεμπόλιση μέρους κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δείτε ακόμα...