Έβο Μοράλες: Μόνο η νοθεία ή ένα πραξικόπημα μπορεί να αποτρέψει τη νίκη μας

Έβο Μοράλες
Έβο Μοράλες / Φώτο αρχείου από την επίσκεψή του στην Ελλάδα / Πηγή: Eurokinissi

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση το περασμένο έτος μετά το συγκαλυμμένο πραξικόπημα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, δηλώνει οτι είναι πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα επικρατήσει στις επαναληπτικές εκλογές του Μάη. Εκτιμά ότι μόνο η νοθεία ή ένα πραξικόπημα μπορεί να αποτρέψει τη νίκη του.

Συνέντευξη στο Reuters

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Reuters» από την Αργεντινή, χώρα στην οποία έχει καταφύγει και ζει εξόριστος, ο Μοράλες κατηγόρησε την αντιδραστική αντιπολίτευση στη χώρα του και τις ΗΠΑ ότι αποτρέπουν τις υποψηφιότητες του κόμματός του «Κίνημα για τον Σοσιαλισμό» (MAS) για τις προεδρικές εκλογές και τη Γερουσία, στην προσπάθεια να το κρατήσουν μακριά από την εξουσία.

ΜΙΤ: «Πολύ πιθανώς» ο Μοράλες να κέρδιζε τις εκλογές με διαφορά 10%

Ο Μοράλες στη συνέντευξή του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανεξάρτητη ανάλυση δύο ερευνητών του Εργαστηρίου Εκλογικών Στοιχείων και Επιστήμης του διάσημου πανεπιστημίου των ΗΠΑ ΜΙΤ για τις προηγούμενες εκλογές. Το συγκεκριμένο δικαίωνε τη δική του θέση για νίκη του, εκτιμώντας πως η ανάλυση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία ήταν λανθασμένη και καθόλου εμπειρικά επιβεβαιωμένη στο εκλογικό πεδίο. Η ανάλυση των ερευνητών του ΜΙΤ κατέληγε μάλιστα στο συμπέρασμα πως «πολύ πιθανώς» ο Μοράλες να κέρδιζε τις εκλογές με διαφορά 10%, που θα απέτρεπε έναν δεύτερο γύρο.

«Είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται να κερδίσουμε τις εκλογές. Μόνο η νοθεία ή ένα πραξικόπημα μπορεί να μας αποτρέψει»

Έβο Μοράλες

«Είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται να κερδίσουμε τις εκλογές. Μόνο η νοθεία ή ένα πραξικόπημα μπορεί να μας αποτρέψει», δηλώνει ο Μοράλες, προσθέτοντας ότι «προετοιμαζόμαστε εσωτερικά για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την ψηφοφορία. Και στην περίπτωση που νικήσουμε, τότε και το (ενδεχόμενο) πραξικόπημα».

Ο Μοράλες, που εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση και μετά την επίμαχη έκθεση του OAS. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φέρει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το επιχείρημά του ότι ο ΟAS προώθησε και στήριξε το πραξικόπημα του περασμένου Οκτώβρη εναντίον του.

(Πληροφορίες απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...