Έβρος: Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς

EUROKINISSI

Aνεξέλεγκτη συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή του δάσους της Δαδιάς και συγκεκριμένα φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου.

Όπως είπε πριν από λίγο σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γ. Αρτοποιός, «το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν, για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου».

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης και εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτη, γιατί κατά την Πυροσβεστική φταίνε οι «απότομες αλλαγές του ανέμου», το «φτωχό οδικό δίκτυο» και «ο μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης»! Όπως είπε ο Γ. Αρτοποιός, τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη» Και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς».

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά με το φως της ημέρας επιχειρούσαν 10 αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν διαθέσει, επτά μηχανήματα έργου και μία ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Δείτε ακόμα...