Έβρος: Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες «εντοπίστηκαν» και «εξαφανίστηκαν» σε ένα απόγευμα

'Εβρος σύνορα

Πολλά ερωτήματα προκαλεί το νέο επεισόδιο που διαδραματίστηκε χτες σε νησίδα του Εβρου με φερόμενους πρωταγωνιστές εκατοντάδες κατατρεγμένους.

Χτες το απόγευμα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε πως βρισκόταν «σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από την Ελληνική Αστυνομία παρατύπων μεταναστών που εντοπίστηκαν σε νησίδα εντός ελληνικής επικράτειας στην περιοχή του Εβρου».

Τα πρώτα δημοσιεύματα ανέφεραν πως στην επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των περίπου 300 – 400 προσφύγων και μεταναστών συμμετείχαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που μετέβη στο σημείο από την Κομοτηνή. Μάλιστα, υπήρξαν και αναφορές (που δεν επιβεβαιώθηκαν) πως καθώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Εβρου ήταν πλήρες, χρειάστηκε να μεταφερθούν 330 άτομα στην Καβάλα και τη Δράμα. Παράλληλα δημοσιεύματα ανέφεραν πως οι πρώτοι Ελληνες συνοριοφύλακες που έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι στην απέναντι πλευρά υπήρχε δύναμη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας διέψευσε εντελώς τις παραπάνω πληροφορίες. Σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση, μετά από ειδοποίηση της τουρκικής πλευράς στο Κέντρο Επαφής που λειτουργεί στο «Καπετάν Αντρέεβο» η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση έρευνας και εντοπισμού με ομάδα 9 στελεχών, εκ των οποίων δύο του Ερυθρού Σταυρού και ένας από τη Frontex, κατά την οποία δεν εντοπίστηκαν κατατρεγμένοι στη συγκεκριμένη νησίδα.

Αν και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε νεότερη ενημέρωση, αξίζει να σημειωθεί πως έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά στο παρελθόν με έρευνες που ενώ υπήρχαν καταγγελίες και ενημερώσεις δεν εντόπιζαν πρόσφυγες και μετανάστες για ώρες, μέχρι τελικά να βρεθούν, όπως συνέβη και με το τελευταίο περιστατικό μέσα στον Αύγουστο.

Ασχετα με το εάν όντως βρέθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες στον ποταμό Εβρο χτες, οι κατατρεγμένοι των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και της φτώχειας παραμένουν «πιόνια» εργαλειοποίησης στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών στην περιοχή, που σε συνδυασμό με τη βάρβαρη αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ ωθούν καθημερινά ξεριζωμένους σε «παιχνίδια θανάτου» στον Εβρο, που έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο.

Δείτε ακόμα...