Έβρος: Επιχείρηση διάσωσης 27 Αφγανών προσφύγων από νησίδα του ποταμού

Πηγή: e-evros

Ακόμα 27 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν απεγκλωβίστηκαν νωρίτερα σήμερα από νησίδα του ποταμού Έβρου, κοντά στο Πύθειο, όπου βρίσκονταν από χθες το απόγευμα.

Συγκεκριμένα στην επιχείρηση συμμετείχαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Διδυμοτείχου όπως και 4 άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκα, οι οποίοι απεγκλώβισαν πριν από λίγη ώρα τους 27 Αφγανούς, 17 άνδρες, 6 γυναίκες αλλά και 4 παιδιά.

Οι 27 Αφγανοί μεταφέρθηκαν με λεωφορείο της Αστυνομίας στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας που εδρεύει στο Χειμώνιο, όπου και έγινε η πρώτη καταγραφή τους, ενώ επίσης διαπιστώθηκε πως είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος των κατατρεγμένων, θα σχηματιστεί σε βάρος των Αφγανών δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας να μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου για την καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Θυμίζουμε πως στον Έβρο έχουν σημειωθεί και άλλα ανάλογα περιστατικά με εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, με τελευταία την περίπτωση των 30 Σύρων προσφύγων, που παρέμειναν εγκλωβισμένοι σε νησίδα σχεδόν έξι 24ωρα πριν διασωθούν. Μάλιστα, οι ίδιοι κατήγγειλαν πως έπεσαν θύματα απόπειρας «pushback» στα σύνορα, κατά τη διάρκεια της οποίας πνίγηκε στα νερά του Έβρου ο 4χρονος Αϊμάν Αλ Σαλέχ.

Δείτε ακόμα...