Έβρος: Η κυβέρνηση επιταχύνει την κατασκευή του φράχτη και για ενδεχόμενη ροή σεισμόπληκτων από Τουρκία!

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία βρίσκονται ακόμα θαμμένοι στα ερείπια από τον πρόσφατο διπλό καταστροφικό και πολύνεκρο σεισμό που έπληξε της δύο χώρες, η κυβέρνηση είναι σε… επιφυλακή για ροές ξεριζωμένων που θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα με προορισμό κράτη της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Π. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην επιτάχυνση της κατασκευής του φράχτη αναχαίτισης προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, του οποίου στο επόμενο 10μηνο θα έχουν κατασκευαστεί τα επί πλέον 35 χιλιόμετρα, επανέλαβε ότι τα σύνορα της χώρας είναι απροσπέλαστα, «δεν περνάει τίποτα, ιδιαίτερα στον Έβρο», σημειώνοντας ότι οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία ενδεχομένως να ενισχύσουν το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει ετοιμότητα.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «όταν σημειώθηκε αυτή η τραγωδία στη γειτονική Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός βρεθήκαμε δίπλα στους γείτονές μας. (…) Βεβαίως εκεί απ’ ό,τι φαίνεται το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι πάντες βοηθούν την Τουρκία να ορθοποδήσει. Όμως, υπάρχει ο κίνδυνος όλο αυτό να μετακυλιθεί σε νέες ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις. Τα σύνορα στον Έβρο είναι απροσπέλαστα. Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα και διαρκής επιφυλακή της Ελληνικής Αστυνομίας και στον Έβρο και στα νησιά μας, γιατί και στα νησιά συνδράμει η Ελληνική Αστυνομία τις δυνάμεις του Λιμενικού που έχουν την πρώτη ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος. Το έργο στο φράχτη επιταχύνεται».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ένταση της καταστολής και η ανύψωση πελώριων εμποδίων, όπως οι φράχτες, δεν αποτρέπουν την αύξηση των ανθρώπινων ροών στα σύνορα, ούτε προστατεύουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αντίθετα, η αναζήτηση νέων, πιο επικίνδυνων δρόμων διέλευσης ενισχύει τη δράση των διακινητών, αυξάνει τις απαιτήσεις τους για την «ταρίφα» του ταξιδιού και οδηγεί σε πολλά περιστατικά νεκρών κατατρεγμένων. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει σε αυτήν την πολιτική, αφού συνιστά κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ και του προωθούμενου νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ήδη, έχει επιλεγεί ο ανάδοχος και αναμένεται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να ξεκινήσει το έργο, ανέφερε ο υπουργός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Το κόστος του έργου θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δείτε ακόμα...