Έβρος: Τεθωρακισμένα οχήματα καναδικής κατασκευής

Περιπολίες Στρατού στον Έβρο
Φώτο Αρχείου / Απο περιπολίες του Στρατού στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου / Πηγή: EUROKINISSI

Ενισχύεται ο Έβρος με τεθωρακισμένα οχήματα τύπου MRAP Typhoon GSS-300. Τα συγκεκριμένα οχήματα είναι καναδικής κατασκευής, είχαν κατασχεθεί από το 2015 και ήταν παρατημένα στο τελωνείο του Πειραιά. 

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, ελέγχθηκαν. Αφού διαπιστώθηκε ότι είναι πλήρως αξιόμαχα, αποφασίστηκε να αποδεσμευτούν, για να ενισχυθεί η προστασία των συνόρων.

Μια παλιότερη ιστορία από την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη

Τα εν λόγω οχήματα είχαν εντοπιστεί στις 14 Μαίου του 2015 νότια της Κρήτης, στο αμπάρι του φορτηγού πλοίου Μ/V “Tychy” από το Λιμενικό Σώμα και τις ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Ιταλία με προορισμό τη Λιβύη, μέσω Τουρκίας.

Ταξιδεύοντας προς Λιβύη, νότια της Κρήτης, υπήρξαν πληροφορίες για το φορτίο του πλοίου και οι Ελληνικές ειδικές δυνάμεις αιφνιδίασαν το πλήρωμα.

Στο πλοίο βρέθηκε το προαναφερθέν φορτίο, που δεσμεύτηκε στον Πειραιά, όπως προβλέπεται από την απόφαση 1970/2011 του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή απαγορεύει άμεση ή έμμεση προμήθεια στρατιωτικού και παραστρατιωτικού εξοπλισμού, για πώληση ή μεταφορά στη Λιβύη.

Τεθωρακισμένα οχήματα τύπου MRAP Typhoon

Σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος MRAP Τyphoon GSS-300, αυτά είναι: μήκος 6,5 μέτρα, πλάτος 2,43 μέτρα, ύψος 2,37 μέτρα και βάρος 12,5 τόνους. Έχει διμελές πλήρωμα και μεταφέρει 8 άρτια εξοπλισμένους στρατιώτες.

Δείτε ακόμα...