Εξαντλούνται τα αποθέματα όπλων των ΗΠΑ και της Ευρώπης

Tο Κίεβο παρέλαβε φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger
Φώτο Αρχείου / Tο Κίεβο παρέλαβε φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger

Νέα αμερικανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τον κίνδυνο που υπάρχει να εξαντληθούν τα αποθέματα των όπλων των ΗΠΑ και της Ευρώπης και να μειωθεί ο ρυθμός παραδόσεων στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, διεξάγεται αντίστοιχη έρευνα στο Πεντάγωνο για να διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω παραδόσεων.

Είναι ενδεικτικό πως το Κίεβο χρησιμοποιεί την ετήσια ποσότητα παραγωγής βλημάτων για το οβιδοβόλο των 155 χιλιοστών, μέσα σε περίπου δυο βδομάδες.

Οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά εξαντλήσει τα αποθέματα σε οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών, για να τα δώσουν στην Ουκρανία και για να στείλουν περισσότερα, θα πρέπει να καταφύγουν στα αποθέματα που προορίζονται για την εκπαίδευση των αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων.

Αλλα όπλα στα οποία στηρίζεται η Ουκρανία και χαρακτηρίζονται ως «περιορισμένα» στο αμερικανικό απόθεμα είναι οι εκτοξευτές HIMARS, οι πύραυλοι Javelin, οι πύραυλοι Stinger, το οβιδοβόλο M777 και πυρομαχικά των 155 χιλιοστών.

Αλλωστε, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση την Τρίτη για να συζητήσει τρόπους αναπλήρωσης των οπλικών αποθεμάτων των κρατών – μελών, ενώ κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επανεπενδύσουν στις βιομηχανικές τους μονάδες στον τομέα των όπλων.

Οπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, τα δυτικά κράτη παράγουν όπλα σε πολύ μικρότερους όγκους εν καιρώ ειρήνης και εξαιτίας του αυξημένου κόστους. Ορισμένα από τα όπλα που τελειώνουν δεν παράγονται πλέον και για την παραγωγή τους απαιτείται εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και εμπειρία, εξαρτήματα, συστατικά (π.χ. χημικές ουσίες, τσιπ υπολογιστών) κ.λπ. Ειδικοί εκτιμούν πως θα χρειάζονταν έως και 4 χρόνια για να αυξήσουν σημαντικά οι ΗΠΑ τη συνολική τους παραγωγή όπλων. Ενώ επισημαίνουν πως η Ουκρανία μπορεί να αναζητήσει αλλού προμηθευτές, για παράδειγμα στη Νότια Κορέα, η οποία διαθέτει έναν προηγμένο τομέα όπλων.

Δείτε ακόμα...