Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Κατέθεσε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης

EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε η εξέταση του Γιάννη Ρουμπάτη, διοικητή της ΕΥΠ την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία συνεχίστηκαν σήμερα Τετάρτη οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τις υποθέσεις παρακολουθήσεων και υποκλοπών.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση συνακροάσεων – υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ, από το 2016, ο Γ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή της ΕΥΠ και δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή υπηρεσιών εκτός ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής υποστήριξε ότι ενώπιον της Επιτροπής δεν ισχύει κανένα απόρρητο. Ακόμα, φέρεται να ανέφερε ότι επισύνδεση σε βουλευτή ή ευρωβουλευτή δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη, ενώ επίσης ότι ο διοικητής της ΕΥΠ ενημερώνει για όλα τα σημαντικά ζητήματα τον πρωθυπουργό.

Ο πρώην διοικητής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δήλωσε ότι κατά τη θητεία του ενημέρωνε τον πρωθυπουργό, τόσο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για όλα τα ζητήματα που χειρίστηκε η υπηρεσία. Παρότι όμως, όπως φέρεται να είπε, δεν ισχύει το απόρρητο, σύμφωνα με πηγές αρνήθηκε να αποκαλύψει όσα έλεγε στον Αλ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τα ιδιωτικές συνομιλίες.

Όσον αφορά στον φάκελο της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, ο Γ. Ρουμπάτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες είπε ότι αν καταστράφηκε, πρέπει να υπάρχουν γραπτές σημειώσεις.

Φέρεται επίσης να δήλωσε ότι το ηλεκτρονικό αρχείο της επισύνδεσης καταστρέφεται όταν γεμίσει ο δίσκος, αλλά το γραπτό υλικό καταστρέφεται μετά δύο χρόνια, όχι σε ένα χρόνο. Ακόμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ είπε ότι για ένα πρόσωπο σαν τον Ν. Ανδρουλάκη θα έπρεπε να υπάρχει τόμος πληροφοριών για να δικαιολογεί παρακολούθηση, αλλά και πως η ΕΥΠ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ίδιον όφελος πολιτικών. Φέρεται επίσης να δήλωσε πως κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή και πως ο χώρος που βρίσκονται οι φάκελοι είναι ειδικού χειρισμού και λίγοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Γ. Ρουμπάτης, φέρεται να παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Στέργιο Πιτσιόρλα και πως είχε ενημερωθεί ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι η παρακολούθηση έγινε επειδή, όπως είπε, διαπραγματευόταν την πώληση ελληνικών νησιών σε ξένους επενδυτές. 

Ο πρώην διοικητής φέρεται να δήλωσε πως είχε ενημερώσει τον Αλ. Τσίπρα για την παρακολούθηση, μιλώντας του για τεχνοκράτη, ο οποίος του ζήτησε να συνεχίσει την παρακολούθηση, η οποία τελικά διεκόπη με την υπουργοποίηση του Στ. Πιτσιόρλα. Διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο Γ. Ρουμπάτης δεν ξεκαθάρισε αν στον Αλ. Τσίπρα μίλησε για τεχνοκράτη ή ονομαστικά για τον Στ. Πιτσιόρλα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...