Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Σκηνικό συγκάλυψης με «όχημα» το απόρρητο

EUROKINISSI

Εμμένει στο σκηνικό συγκάλυψης πίσω από το απόρρητο η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες διαδικαστικά ζητήματα καθώς και το θέμα του απορρήτου τέθηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκε στο τραπέζι η πρόταση να ζητηθεί η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, αλλά και να ληφθεί απόφαση να υποβληθεί αίτημα στον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, αίτημα που απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο Θ. Δραβίλας, διοικητής της ΕΥΠ από το 2012 έως το 2015, απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε πως ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία κατά την άποψη του ήταν νόμιμη από τη στιγμή που υπήρξε συλλογή υπογραφών.

Φέρεται ακόμη να είπε πως επί ημερών του η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τους Σπ. Σαγιά και Στ. Πιτσιόρλα. Παραδέχθηκε ωστόσο, κατά πληροφορίες ότι παρακολουθούνταν ξένος επιχειρηματίας που ενδιαφερόταν για επένδυση στη Ζάκυνθο.

Σε ό,τι αφορά στη δική του θητεία, φέρεται να είπε ότι ενημέρωνε τον πολιτικό του προϊστάμενο μόνο για τα αποτελέσματα της έρευνας εφόσον προέκυπτε κάτι

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είπε πως δεν είναι δυνατόν η ΕΥΠ να παρακολουθεί πρόσωπα για πολιτικούς λόγους, καθώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο νόμο κι ότι ο ίδιος θα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό αν όχι πριν, αμέσως μετά την παρακολούθηση βουλευτών – ευρωβουλευτών.

Ο Θ. Δραβίλας φέρεται ακόμη, να είπε ότι η καταστροφή εγγράφων και στοιχείων παρακολούθησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει από λάθος ή τυχαία. Κατά άλλες πληροφορίες, είπε ότι η καταστροφή υλικού είναι τυπική διαδικασία που προβλέπεται και συνέβαινε και επί ημερών του, ενώ όπως φέρεται να απάντησε ο ευρωπαϊκός μέσος όρος που τηρούνται αρχεία και μετά καταστρέφονται είναι 3 μήνες και στην Ελλάδα 6 έως 9 μήνες.

Το απόρρητο φαλκιδεύει τον έλεγχο της υπόθεσης

Σε δήλωσή του εξερχόμενος από τη συνεδρίαση ο Νίκος Καραθανασόπουλος, που συμμετέχει εκ μέρους του ΚΚΕ, τόνισε:

«Επαναφέραμε το ζήτημα εμπλουτισμού του καταλόγου των μαρτύρων. Επιμείναμε στην αντίληψη ότι το απόρρητο φαλκιδεύει τον έλεγχο της υπόθεσης. Αντιταχθήκαμε και θα αντιταχθούμε σε όποια προσπάθεια συγκάλυψης γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα γιατί αφορά δεκάδες χιλιάδες παρακολουθήσεις.

Οι διάφοροι ισχυρισμοί και η προσπάθεια ωραιοποίησης της βρώμικης δράσης της ΕΥΠ και των άλλων κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, εγχώριων και αλλοδαπών, δεν μπορούν να συσκοτίσουν τον χαρακτήρα τους ούτε το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που στρέφεται ενάντια στον εσωτερικό εχθρό, τον εχθρό-λαό».

Δείτε ακόμα...