Εξεταστική για τις υποκλοπές: Όλα ανοιχτά

Υποκλοπές - Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών / Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022
Φώτο Αρχείου / Υποκλοπές – Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών / Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 / Πηγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Του Γιώργου ΠΑΝΑΓΗ*

Μπορεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές να ολοκλήρωσε και τυπικά τις διαδικασίες της, ο ελληνικός λαός όμως δεν έγινε σε τίποτα σοφότερος σε ό,τι αφορά τις εξεταζόμενες υποθέσεις. Εξάλλου η κυβερνητική πλειοψηφία φρόντισε έγκαιρα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μείνουν στο σκοτάδι τα πάντα σχετικά με τις παρακολουθήσεις – υποκλοπές. Πριν καν ξεκινήσει τις εργασίες της η Επιτροπή, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως η κυρία Μπακογιάννη, έφτασαν στο σημείο να απειλούν εμμέσως πλην σαφώς, υπενθυμίζοντας τα χρόνια φυλακής που συνεπάγονται τυχόν «παρεκκλίσεις» από την απόλυτη «ομερτά».

Επίσης, κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί, με δηλώσεις τους έδιναν πλήρη κάλυψη στο καθεστώς της απόλυτης συγκάλυψης της δράσης της ΕΥΠ, για τους επικαλούμενους λόγους «εθνικής ασφάλειας». Δράση η οποία, όπως δήλωναν ο διοικητής της ΕΥΠ αλλά και υπουργοί, περιλαμβάνει ακόμα και την παρακολούθηση του οποιουδήποτε και οποτεδήποτε.

Τη σκυτάλη πήρε η ίδια η Εξεταστική Επιτροπή, όπου αποκλείστηκαν δεκάδες μάρτυρες (28 στον αριθμό) που ζητούσε το ΚΚΕ και άλλοι των υπόλοιπων κομμάτων, προκειμένου να μην ξεφύγει τίποτα από όσα ήταν προαποφασισμένο να μείνουν κρυφά. Το αποκορύφωμα ήταν τελικά το ίδιο το πόρισμα της Εξεταστικής, που παραμένει απόρρητο!

Τελικά η Εξεταστική μετατράπηκε σε ένα ακόμα πεδίο της δικομματικής «κοκορομαχίας», Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντος και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που είναι εντελώς βολική και ανέξοδη για το σύστημα. Από κοινού έχουν συνδιαμορφώσει και διατηρήσει το αντιδραστικό και επικίνδυνο για τον λαό θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων – υποκλοπών, είτε ως κυβερνώντες είτε ως αντιπολιτευόμενοι ο καθένας τους.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι η στάση όλων των κομμάτων στην Εξεταστική απέναντι στην εξέταση της υπόθεσης του ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαν να μην υπάρχει αυτή η σοβαρή υπόθεση παρακολούθησης και υποκλοπών, ούτε όταν ήταν κυβέρνηση ούτε ως αντιπολίτευση. Έσπευδαν μάλιστα στελέχη του, όπως ο κ. Κατρούγκαλος, να την υποβαθμίσουν. Αλλά και στην ίδια την Εξεταστική δεν αφιέρωσε ούτε ένα δευτερόλεπτο στη διερεύνησή της, ενώ ήταν σε απόλυτη σύμπνοια με τη Νέα Δημοκρατία για το «θάψιμό» της. Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, παρότι συμπεριέλαβε την υπόθεση του ΚΚΕ στην αρχική του πρόταση για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής, στη συνέχεια ανέχτηκε τις μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, κουκούλωμα, συγκάλυψη, θάψιμο. Με κοινοβουλευτικό μάλιστα μανδύα!

Έχουν αποκαλυφθεί για μία ακόμα φορά. Για τον βρώμικο ρόλο που παίζουν με τον τρόπο του ο καθένας τους απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα. Για τον ρόλο του κράτους τους, των νόμων, των θεσμών τους, των υπηρεσιών, των «ανεξάρτητων» Αρχών, του Κοινοβουλίου τους. Ο κάθε σκεπτόμενος και καλόπιστος άνθρωπος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν υπάρχει ελπίδα μαζί τους.

Για το ΚΚΕ όμως τίποτα δεν έκλεισε! Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Το απόλυτο τίποτα της Εξεταστικής σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την υπόθεση του Κόμματός μας είναι ενδεικτικό των προθέσεών τους. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να κάτσουμε φρόνιμα. Με επαγρύπνηση θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε, να καταγγέλλουμε, να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό και τη νεολαία για κάθε μεθόδευση και σχεδιασμό σε βάρος τους. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με τις αντιδραστικές πρακτικές σε βάρος του λαού! Θα αντιπαλέψουμε όλα αυτά μέχρι τέλους, καλώντας κάθε απλό και τίμιο άνθρωπο μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα.

Αυτό είναι που φοβούνται! Τη λαϊκή οργή που μπορεί να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα μαζί με τους κομμουνιστές για να ζήσει ο λαός όπως πραγματικά του αξίζει και μπορεί στον 21ο αιώνα.

Να πιστέψει στη δική του δύναμη, να ανατρέψει τους εκμεταλλευτές του και το κράτος τους.

Να ανοίξει μαζί με το ΚΚΕ τον δρόμο για να ζήσουμε τις μεγάλες, τις ωραίες, τις συγκλονιστικές μέρες μας. Για τη σοσιαλιστική κοινωνία, που είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, η μόνη απάντηση για τον 21ο αιώνα.

*Ο Γιώργος Παναγής είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Δείτε ακόμα...