Εξεταστική για υποκλοπές – παρακολουθήσεις: Σε ρότα συγκάλυψης η κυβέρνηση – Δημόσιες συνεδριάσεις πρότεινε το ΚΚΕ

EUROKINISSI

Στη ρότα της συγκάλυψης κινήθηκε η κυβέρνηση στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές-παρακολουθήσεις, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. 

Με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι εργασίες της Επιτροπής θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και με πλήρη μυστικότητα. Μάλιστα, αποφασίστηκε πως δεν θα δημοσιοποιούνται, ούτε θα διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων, παρά μόνο οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, σε ειδική αίθουσα όπου θα φυλάσσονται για λόγους «διασφάλισης του απορρήτου».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε να μην αναπαράγεται από το κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση, αλλά τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται, εκτός των αναφορών που αφορούν ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Το ΚΚΕ, επιδιώκοντας να συμβάλει όσο είναι δυνατόν στην επί της ουσίας διερεύνηση, σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για να είναι δημόσιες οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. 

Μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε πως οι συνεδριάσεις της Επιτροπής πρέπει να είναι δημόσιες γιατί αφορούν ένα ζήτημα που σχετίζεται με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. Τη θέση αυτή εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής, καθώς το απόρρητο των επικοινωνιών και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι έκφραση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, δηλαδή της προσωπικής ζωής του καθενός και της καθεμιάς.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος δήλωσε πως οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής θα πρέπει να είναι δημόσιες υπό την έννοια του «να δίνονται τα επίσημα πρακτικά στα κόμματα και στους δημοσιογράφους για να μπορεί να ενημερώνεται ο κόσμος». Μάλιστα, η δημοσιότητα θα συμβάλει και στην καλύτερη διερεύνηση, όπως φέρεται να είπε στη συνεδρίαση της Εξεταστικής. 

Σχετικά με τη δυνατότητα επίκλησης του απορρήτου από μάρτυρες ή στοιχεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την θέση ότι το απόρρητο θα πρέπει να ισχύει μόνο στις περιπτώσεις -οι οποίες και εξετάζονται κατά περίπτωση από την Εξεταστική Επιτροπή- που αφορούν αποκλειστικά το στρατιωτικό απόρρητο.

Ειδικότερα, για την επίκληση του απορρήτου από τους εξεταζόμενους μάρτυρες, η θέση του ΚΚΕ είναι πως αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής είναι η διερεύνηση παραλείψεων, καταχρήσεων κ.ο.κ. από πλευράς της ΕΥΠ και άλλων κρατικών οργάνων που προσβάλλουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα (απόρρητο επικοινωνιών, προστασία προσωπικών δεδομένων κλπ.). Επομένως, η επίκληση του απορρήτου εμποδίζει την σε βάθος διερεύνηση και άρα την ουσιαστική υλοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τελικά την αποκάλυψη της αλήθειας στον ελληνικό λαό.

Επίσης, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται ρητά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ότι ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών μπορεί να ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος 2225/1994. Κατ’ επέκταση, εφόσον η Εξεταστική Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητά η ίδια την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου ενώπιόν της. Αντίστοιχα έχει δικαίωμα να λάβει γνώση και σχετικού κρίσιμου υλικού δικογραφιών που έχουν ήδη σχηματιστεί, χωρίς να μπορεί να γίνεται ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής επίκληση της αρχής της μυστικότητας της ανάκρισης. 

«Από αυτή την άποψη, η απόφαση της πλειοψηφίας μας βρίσκει αντίθετους και θεωρούμε ότι δεν διευκολύνει την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ. 

Οι βουλευτές της ΝΔ απέρριψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για διακομματικό προεδρείο. Αποφάσισαν να εκλεγεί πρόεδρος ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και αντιπρόεδρος η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, αμφότεροι βουλευτές της ΝΔ. 

Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν το πρωί της Πέμπτης, όπου θα τεθεί το θέμα της δυνατότητας επίκλησης από τους μάρτυρες του απορρήτου σε στοιχεία ή πληροφορίες που τους ζητούνται και αφορούν την ΕΥΠ. Επιπλέον, τα κόμματα θα καταθέσουν τις πρώτες προτάσεις τους για τα πρόσωπα που θέλουν να κληθούν για εξέταση.

Δείτε ακόμα...