Έξω απ’ τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ οι φοιτητές ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Πανεπιστημιακή Αστυνομία έξω από τις πύλες του ΕΚΠΑ
Πανεπιστημιακή Αστυνομία έξω από τις πύλες του ΕΚΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Για δεύτερη μέρα, χθες φοιτητές και φοιτήτριες βρέθηκαν μαζικά έξω από τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να εμποδίσουν και τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στις σχολές την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και κάνοντας ξεκάθαρο ότι η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν.

Η κυβέρνηση έστειλε και πάλι το απόγευμα της Τρίτης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Ωστόσο, οι φοιτητές ήταν ήδη εκεί, ξεκαθαρίζοντας ότι «η αστυνομία δεν θα μπει». 

Η κυβέρνηση συνέχισε τις προκλήσεις, καθώς αστυνομικοί βιντεοσκοπούσαν την κινητοποίηση στην Πανεπιστημιούπολη, με τους φοιτητές, ωστόσο, να μην τρομοκρατούνται και να παραμένουν μέχρι αργά το βράδυ συγκεντρωμένοι.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί στις πύλες των ιδρυμάτων, με τους φοιτητές να έχουν στο πλευρό τους πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, ύστερα από σχετικό κάλεσμα των συλλόγων διοικητικού προσωπικού του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ, καθώς και της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ΑΕΙ.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν το μεσημέρι με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Απ’ τα Ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία – Δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία» και «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, έξω απ’ τις σχολές μας η αστυνομία», βροντοφώναξαν οι φοιτητές.

Αντιπροσωπεία τους, μαζί με την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατέθεσε στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου το αίτημα των φοιτητών να μην μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές. Η απάντηση του υφυπουργού ήταν ότι «με εντολή της κυβέρνησης και σε πλήρη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, ο νόμος θα εφαρμοστεί».

«Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να επιβάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών που η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική δημιουργεί», επισημαίνουν σε δελτίο Τύπου τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και προσθέτουν: «Δυστυχώς για αυτήν, οι φοιτητές είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την είσοδο της αστυνομίας στα Ιδρύματα, να δυναμώσουμε τον αγώνα για μόρφωση, για δωρεάν σπουδές. Σημαντικές ευθύνες αναλαμβάνουν και οι πρυτανικές αρχές, συναινώντας στον κρατικό αυταρχισμό μέσα στα πανεπιστήμια».

Σημειώνεται ότι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, διοργανώνοντας μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια και σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων, για να συζητήσουν τη συνέχεια της δράσης τους, την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη επίσης στις 7 μ.μ. στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης (Ούλωφ Πάλμε).

Το ρεπορτάζ απ’ τον 902.gr

Δείτε ακόμα...