Εξοπλισμοί: Προγράμματα – «μαμούθ» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

Μαχητικό Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Πολεμικής Βιομηχανίας «Dassault Aviation»
Φώτο Αρχείου / Μαχητικό Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Πολεμικής Βιομηχανίας «Dassault Aviation»

Όλα τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη προετοιμάζονται για μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού με μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και κινδύνους για τους λαούς. Στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα εντός του ευρωατλαντικού άξονα, που επιδιώκουν σε αυτήν τη συγκυρία να αυξήσουν τη γεωπολιτική τους επιρροή στην Ευρώπη και να προωθήσουν τις δικές τους αμυντικές βιομηχανίες στα εξοπλιστικά προγράμματα – «μαμούθ» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία όπως είπε πρέπει να γίνει «πολύ πιο ισχυρή».

«Δεν θα προχωρήσουμε μπροστά επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, το να δαπανάμε μεγάλα ποσά για να αγοράζουμε από αλλού δεν είναι καλή ιδέα», τόνισε ο Μακρόν.

«Χρειάζεται να ενισχύσουμε την (αμυντική) βιομηχανία, (χρειαζόμαστε) βιομηχανική και τεχνολογική βάση της ευρωπαϊκής άμυνας πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο φιλόδοξη (…) αλλιώς απλώς δημιουργούμε τις αυριανές εξαρτήσεις μας», πρόσθεσε.

Την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να αποκτήσει τη λεγόμενη «στρατηγική αυτονομία» από τις ΗΠΑ σε κρίσιμους τομείς (νέες τεχνολογίες, άμυνα, Ενέργεια, εφοδιαστικές αλυσίδες κ.λπ.), ο Μακρόν επέμεινε ότι στόχος του είναι η Γαλλία και η Ευρώπη να έχουν «λιγότερες εξαρτήσεις» από ό,τι στο παρελθόν.

Αναφερόμενος δε στις γαλλικές στρατιωτικές δαπάνες, ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας και από τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων να επανεκτιμήσουν τον νόμο για τον στρατιωτικό προγραμματισμό και τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρες, με δεδομένο το νέο «γεωπολιτικό περιβάλλον».

Όπως τόνισε άλλωστε ο Μακρόν, η Γαλλία έχει εισέλθει σε «οικονομία πολέμου», στην οποία «θα βρισκόμαστε για μεγάλη διάρκεια» και δεν μπορεί πλέον να ζει όπως «πριν από έναν χρόνο».

«Δεν περιμέναμε να υπάρξουν στρατηγικές αλλαγές για να επενδύσουμε», υπενθύμισε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, όμως η κλιμάκωση των απειλών από την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία δημιουργεί «επιπρόσθετη ανάγκη να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά, με μικρότερο κόστος».

Η Γαλλία άρχισε να αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες της το 2017. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας αυξήθηκε ξανά το 2022, στα 40,9 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νόμου για τον στρατιωτικό προγραμματισμό της περιόδου 2019 – 2025, που προβλέπεται να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ το 2025.

Δείτε ακόμα...