Εξωστρέφεια

Το «κανόνι» του γερμανικού FTI – του τρίτου σε δύναμη τουριστικού ομίλου στην Ευρώπη – απειλεί να «τινάξει στον αέρα» ξενοδοχεία και κρατήσεις. Αυτοί που την πληρώνουν πρώτοι είναι οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που περίμεναν πώς και πώς τη σεζόν για να βγάλουν τα σπασμένα του χειμώνα, αλλά τώρα δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Αυτά λοιπόν συμβαίνουν στον πιο «εύρωστο» και «εξωστρεφή» κλάδο της οικονομίας… Εκεί που το χρήμα ρέει ασταμάτητο και όλες οι κυβερνήσεις επιχαίρουν για την επέκταση της σεζόν.

Τι σημαίνει λοιπόν στην πράξη η περιβόητη «εξωστρέφεια» των επιχειρήσεων, η οποία αποτελεί και βασικό όρο για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Σημαίνει δυο – τρία τεράστια μονοπώλια να καθορίζουν τις τουριστικές ροές. Σημαίνει «πελατεία» ανάλογα με τις επιχειρηματικές – και γεωπολιτικές – προτεραιότητες μιας χούφτας μεγαλομετόχων.

Σημαίνει συνθήκες γαλέρας για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, ώστε να είναι «ελκυστικό» το «προϊόν», αλλά και «τουριστικό lockdown» για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που παραμένει αποκλεισμένη ακόμα και από λίγες μέρες ανάσας σε κάποιον προορισμό.

Πραγματικά αξιοζήλευτο λοιπόν για τους ομίλους το …εξωστρεφές «success story» του Τουρισμού, αλλά εφιάλτης για τους εργαζόμενους μέσα και έξω από τον κλάδο.

Το σχόλιο του «Ριζοσπάστη»

Δείτε ακόμα...