Ευχές από το στρατόπεδο Πετροχωρίου

Στρατιώτες άρματα Πετροχώρι Ξάνθη
Φώτο Αρχείου / Άσκηση στη Ξάνθη / Πηγή: Eurokinissi

Ως στρατιώτες στο στρατόπεδο Πετροχωρίου στέλνουμε και ‘μείς με την σειρά μας τις ευχές μας και τους χαιρετισμούς μας στους αναγνώστες και στο alt.gr που στηρίζει τα δίκαια αιτήματά μας, μάς κρατά ενήμερους, με ψηλό το ηθικό σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες.

Αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Την ίδια στιγμή που το σύστημα έχει φτάσει σε αδιέξοδο η κυβέρνηση διαλέγει να χρηματοδοτήσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης και όχι διαχείρησης της πανδημίας.

Παράλληλα καλούμαστε να ξαναβάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη μας ώστε να μπορέσουμε να δούμε τις οικογένειές μας, καθώς πέρα από τα μεταφορικά θα πρέπει να αγοράσουμε τέστ κορονοϊού ώστε να προστατέψουμε τις οικογένειές μας, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης.  

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να λάβει και η ίδια την ατομική ευθύνη που της αντιστοιχεί. Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους στρατευμένους νέους:

 • Να εξασφαλιστεί δωρεάν μετακίνηση προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας και επιστροφής στις μονάδες, με όλα τα μέσα. Να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός για να μη χαθούν οι άδειες των στρατευμένων.
 • Να πραγματοποιηθούν δωρεάν διαγνωστικά τεστ πριν την άδειά τους και πριν την επιστροφή στη μονάδα, ώστε να μην γίνει διασπορά του ιού από πιθανό κρούσμα. Έκτακτο οικονομικό επίδομα για τις γιορτές στο ύψος τουλάχιστον του βασικού μισθού στους στρατευμένους που το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι κάτω των 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επίσης, στους στρατευμένους νέους που έχουν δημιουργήσει δική τους οικογένεια, να δοθεί εφάπαξ ενίσχυση ύψους 800 ευρώ.

Επιπλέον μέτρα προστασίας της υγείας των στρατευμένων που βρίσκονται στις μονάδες:

 • Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ σε όλους τους οπλίτες θητείας και το μόνιμο προσωπικό για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος. Κάθε ύποπτο κρούσμα να απομονώνεται άμεσα σε ειδικό, κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Κάθε επαφή με τα περιστατικά αυτά, μέχρι την απομάκρυνσή τους από τη μονάδα για διάγνωση και εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από εκπαιδευμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό.
 • Στις εισόδους – εξόδους των στρατιωτικών μονάδων (κάθε κλάδου και επιπέδου) να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και προστασίας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) για τους εισερχόμενους και τους εξερχόμενους. Χορήγηση όλου του αναγκαίου υλικού και ειδών καθαριότητας για τις μονάδες, καθώς και ατομικών αντισηπτικών υλικών, μασκών και γαντιών σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος, το οποίο θα ανανεώνεται.
 • Να εξασφαλιστεί και να εκπαιδευτεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Μέτρα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός σε θαλάμους, ΚΨΜ και στους άλλους κοινόχρηστους χώρους των στρατοπέδων, στα μέσα μεταφοράς των στρατιωτικών, με βάση τις επιστημονικές οδηγίες. Λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.
 • Να γίνουν άμεσα απολυμάνσεις σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από εξειδικευμένα συνεργεία. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί σε θαλάμους, φοριαμούς, πόμολα, βρύσες, πάγκους, κρεβάτια, ρούχα, εσώρουχα, σεντόνια, είδη προσωπικής χρήσης, που πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά.
 • Διαρκής απολύμανση των αποχωρητηρίων και άμεση επισκευή των εγκαταστάσεών τους. Καθαρισμός και απολύμανση δικτύων εξαερισμού σε οικήματα, πλοία, αεροσκάφη.
 • Να ανανεώνονται συχνά τα κλινοσκεπάσματα. Ειδικά σε φυλάκια και άλλους χώρους που χρησιμοποιούνται κλίνες από περισσότερους από έναν στρατιώτες να αλλάζουν μετά από κάθε χρήση.
 • Να λειτουργήσουν σε όλες τις μονάδες τα πλυντήρια με δωρεάν χρήση τους από τους στρατιώτες.
 • Να εμβολιαστεί το σύνολο των υπηρετούντων, μονίμων και εφέδρων στις Ένοπλες Δυνάμεις με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.
 • Να προσαρμοστεί, αναλόγως των συνθηκών, το πρόγραμμα των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης των μονάδων.
 • Να εξασφαλιστεί η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, στο διαδίκτυο σε ειδικούς χώρους και η ατομική άθληση.

Το δικαίωμα της προστασίας της υγείας των νέων στρατευμένων δεν σταματά στις πύλες των στρατοπέδων. Οι δίκαιες διαμαρτυρίες που γίνονται στις μονάδες είναι το όπλο των νέων στρατευμένων για την προστασία τους.

Καλή δύναμη και με το κεφάλι ψηλά!

Δείτε ακόμα...