Ευχολόγια ΠΟΥ ανακηρύσσοντας το 2021 Διεθνές Έτος Εργαζομένων στην Υγεία

EUROKINISSI

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε τη Δευτέρα στη Γενεύη ότι «το 2021 ανακηρύχθηκε το Διεθνές Έτος Εργαζομένων στην Υγεία για να αναγνωρίσει την προσφορά τους κατά τη διάρκεια του αγώνα που έδωσαν και δίνουν με το COVID-19».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε σχετικά ότι σύμφωνα με την απόφαση αυτή, όλες οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τους πόρους για τους επαγγελματίες υγείας και την εκπαίδευσή τους για τον τερματισμό της πανδημίας, για την οποία έχουν ήδη αναφερθεί, περισσότεροι από 1.300.000 θάνατοι.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω την απόφαση να ανακηρυχτεί το επόμενο έτος ως το Διεθνές Έτος Εργαζομένων Υγείας και Φροντίδας – Πρέπει να ενισχύσουμε συλλογικά τις επενδύσεις μας στην εκπαίδευση του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης για να τερματίσουμε την πανδημία, Covid-19 και να επιτύχουμε #HealthForAll. # GraciasSaludHéroes», τόνισε με ανάρτηση στο Twitter.

Μια πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει ότι η πανδημία εξέθεσε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τις οικογένειές τους σε πρωτοφανή επίπεδα κινδύνου. Δείχνει επίσης ότι πολλές χώρες αναφέρουν έναν πολύ υψηλότερο αριθμό λοιμώξεων από τον νέο κοροναϊό μεταξύ του προσωπικού υγείας από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Σε όλες σχεδόν τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, περίπου το 14% των περιπτώσεων COVID-19 που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και σε ορισμένα κράτη το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 35%, λέει η έκθεση. .

Εκτός από τους φυσικούς κινδύνους, η πανδημία τους ασκεί εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ψυχολογικού στρες, καθώς παραμένουν σε περιβάλλον απερίγραπτης έντασης για πολλές ώρες, ζώντας με συνεχή φόβο να αρρωστήσουν, χωρίζονται από τις οικογένειές τους και αντιμετωπίζουν κοινωνικό στιγματισμό –αναφέρει ο Π.Ο.Υ.

Από την πλευρά του, ο Παν-αμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) ανέφερε περίπου 570.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με COVID-19 έως τον Σεπτέμβριο.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι 570.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν αρρωστήσει στην περιοχή και περισσότεροι από 2.500 έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό», προειδοποίησε η διευθύντρια του υγειονομικού φορέα, Carissa Etienne. Διευκρίνισε επίσης ότι το 75% αυτών που μολύνθηκαν ήταν γυναίκες. Μεταξύ των αιτίων αυτών των αριθμών, η επικεφαλής του PAHO υπογράμμισε πως τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με ασθενείς και υπάρχει έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού προστασίας.

Συνήθη ευχολόγια και εκκλήσεις χωρίς αποδέκτη

Αστικές κυβερνήσεις και κράτη αδυνατούν πλήρως να εγγυηθούν την ουσιαστική προστασία της υγείας του λαού και το ‘χουν ρίξει αποκλειστικά στην «ατομική ευθύνη», με την κατάρρευση του συστήματος δημόσιας Υγείας, να καλπάζει.

Το αυτονόητο, δηλαδή, η στοιχειώδης ουσιαστική κρατική ευθύνη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σκοντάφτει στο ότι η υγεία του λαού θεωρείται «κόστος» που εμποδίζει το κυνήγι του κέρδους.

Χτες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους, «οικειοποιούμενος» την αυτοθυσία των υγειονομικών, αναζητώντας άλλοθι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, «δεσμεύτηκε» προς «όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους του ΕΣΥ, που αγωνίζονται ηρωικά σε αυτήν την πρωτοφανή πανδημία, ότι θα τους σταθούμε και θα τους στηρίξουμε έμπρακτα, όπως μας στέκονται και μας στηρίζουν μέρα νύχτα μήνες τώρα» (!)

Πηγή (με πληροφορίες από την Prensa Latina)
Επιμέλεια Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...