Ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα (2): Υποδομές – Στρατηγεία στη Κεντρική Ελλάδα

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ - 101η ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΗΠΑ - ΠΑΪΑΤ

Η ανισότιμη αλληλεξάρτηση χαρακτηρίζει και διαπερνά όλες τις σχέσεις των καπιταλιστικών κρατών. Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις, συγκροτούν και συμμετέχουν σε ένα πλήθος διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, οργανώσεων και συμφωνιών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η αστική τάξη της Ελλάδας φιλοδοξεί ν’ αναβαθμίσει τις θέσεις της σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Με γνώμονα την προώθηση και επίτευξη των στόχων της, προωθεί την ενδυνάμωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τη βαθύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Πολιτική που αποτελεί στρατηγική επιλογή όλων των αστικών κομμάτων, και βασικό στοιχείο της στρατηγικής τους σύμπλευσης.

Σε πλήρη στοίχιση και πρόσδεση στις απαιτήσεις και τους πολεμικούς σχεδιασμούς των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών, προωθήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο «Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ»,(το 2018 και το 2019) ενώ στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε τον Οκτώβρη 2019,νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία για τις βάσεις.

Όλα ξεκίνησαν στις 12 Οκτώβρη του 1953, όταν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας και των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη συμφωνία για την εγκατάσταση των αμερικάνικων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ (18/2/1952).

Παρακάτω παραθέτουμε ένα «πανόραμα» των στρατιωτικών υποδομών στο ελληνικό έδαφος, που έχουν στη διάθεσή τους οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί, πέρα από τη βάση της Σούδας, που θεωρείται το αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.


Διαβάστε το πρώτο (1) μέρος του αφιερώματος του alt.gr, που αφορούσε στις ευρωατλαντικές υποδομές και στρατηγεία της Βορείου Ελλάδας…


Υποδομές – στρατηγεία στη Κεντρική Ελλάδα

ΛΑΡΙΣΑ

Αποχώρηση των Μαχητικών Αεροσκαφών F-15Ε της USAFE και του προσωπικού υποστήριξης που είχαν μετασταθμεύσει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα
Φώτο Αρχείου / Αποχώρηση των Μαχητικών Αεροσκαφών F-15Ε της USAFE και του προσωπικού υποστήριξης που είχαν μετασταθμεύσει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα – Νοέμβρης 2021/ Πηγή: EUROKINISSI

110 ΠΜ στη Λάρισα. Όπως είναι γνωστό, η Λάρισα και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Να Υπενθυμίσουμε τέλος πως η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα έχει συμπεριληφθεί στην τροποποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, συμφωνία που δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται από τη σημερινή της ΝΔ.

Ειδικότερα η 110 Πτέρυγα Μάχης αποτελεί για διάφορα χρονικά διαστήματα βάση φιλοξενίας και εφόρμησης των μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου drones «MQ-9 Reaper» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα οποία περιπολούν με επίκεντρο την Ελλάδα, στο τρίγωνο Αφρική – Μέση Ανατολή – Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα θα λειτουργήσει και ως «αεροδρόμιο ανάγκης» για τα μη επανδρωμένα Global Hawk που αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κατασκοπευτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Επίσης η 110 Πτέρυγα Μάχης, αποτελεί για διάφορα χρονικά διαστήματα, βάση φιλοξενίας μαχητικών F-15 της USAFE όπως και Ισραηλινών F-16 για κοινές ασκήσεις-συνεκπαιδεύεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Επίσης στο πλαίσιο της περικύκλωσης της Ρωσίας F-15 της USAFE με ορμητήριο την 110 ΠΜ έχουν κατά καιρούς συνοδεύσει αμερικανικά πλοία κρούσεως ή στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 κατά την παραμονή τους στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακόμη η αξιοποίηση της 110 ΠΜ στη Λάρισα για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με αναβάθμιση των υποδομών της όπως φαίνεται μέχρι σήμερα τηρείται χωρίς παρεκκλίσεις. Η έναρξη των εργασιών και κατασκευής υποδομών αφορούν τη φιλοξενία ιπτάμενων τάνκερ (KC-135) της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας για ανεφοδιασμό μαχητικών αεροσκαφών.

Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) 

Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) - European Union Operation Headquarters (EU-OHQ)
Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) – European Union Operation Headquarters (EU-OHQ)

Στη Λάρισα, στην έδρα της 1ης Στρατιάς εδρεύει το [ΕΣΕΕΕ – European Union Operation Headquarters (EU-OHQ)] και είναι ένα από τα πέντε Στρατηγεία επιχειρήσεων της ΕΕ.

Το (ΕΣΕΕΕ) συνδέεται με την αναβάθμιση των στρατιωτικών ικανοτήτων της ΕΕ, αυξάνοντας την ικανότητά της να επιχειρεί αυτόνομα στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ

Να σημειώσουμε ότι το Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα, ενεργοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2014 απ’ όπου και ανέλαβε τη διοίκηση, σχεδίαση και συντονισμό της στρατιωτικής επιχείρησης της λυκοσυμμαχίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), με την κωδική ονομασία EUFOR RCA.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι ασκήσεις τύπου «MILEX», καθώς αποτελούν στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας ΚΠΑΑ της ΕΕ, με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων του πολιτικού και στρατιωτικού τομέα.

Οι ασκήσεις τύπου «MILEX», για παράδειγμα «MILEX-16», «CPX MILEX-19», «MILEX-21» όπως και η Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων «ΤΑΛΩΣ – 19» και η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «LIVEX – 19» προσθέτουν έναν ακόμα «κρίκο» στην αλυσίδα της εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. 

Με νέες υποδομές αναβαθμίζονται τα ορμητήρια πολέμου

ΒΟΛΟΣ

Πανθεσσαλικη κινητοποίηση την Κυριακή 30 Μάη 2021 στο Στεφανοβικειο Μαγνησίας ενάντια στην παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ στην 1η Ταξιαρχία / Πορεία στο στρατόπεδο Περισάκη Γεωργίου

Στεφανοβίκειο Μαγνησίας αεροπορική βάση και έδρα της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού, όπου φιλοξενούνται ήδη πεζοναύτες και μαχητικά ελικόπτερα της αμερικανικής ταξιαρχίας (101 Combat Aviation Brigade) από το 2018.

Να θυμίσουμε ότι η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία των αμερικανικών δυνάμεων, είναι η μεραρχία που έχει στο ενεργητικό της, δολοφονική δράση ενάντια στους λαούς στο Ιράκ και Αφγανιστάν. 

Από τον Μάρτιο του 2019, οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν μόνιμη παρουσία στο Στεφανοβίκειο.

Η δράση και η παρουσία τους στην περιοχή, περιλαμβάνει συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα με την Αεροπορία Στρατού, την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, ενώ σ’ αυτές τις ασκήσεις συμμετέχει συχνά και το Πολεμικό Ναυτικό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε

 • Την άσκηση «ALEXANDER THE GREAT 19» συνεκπαίδευση με Αμερικανούς πεζοναύτες, της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (22 Marine Expeditionary Unit-MEU) με προσωπικό της ελληνικής 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, με τη συμμετοχη αμερικανικών και ελληνικών ελικοπτέρων
 • Φλεβάρης 2020 στο πεδίο βολής στο Λιτόχωρο κοινή εκπαιδευτική άσκηση μεταξύ της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και της 3rd Cab από τις ΗΠΑ, υπό το βλέμμα του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ
 • Γενάρης 2020 πολυεθνική, διακλαδική άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας, ΗΠΑ με την επωνυμία «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-2020», η οποία διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή του νομού Μαγνησίας και του Αιγαίου, με αποβατικές ενέργειες στη Σκύρο και συμμετοχή των αμερικανικών ελικοπτέρων που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο, όπως και πεζοναυτών τους από την 26η MEU (Marine Expeditionary Unit) με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα. 
 • Φλεβάρης 2022 διεξήχθη η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΖΕΥΣ» στο Πεδίο Βολής (ΠΒ) «ΚΡΑΝΕΑΣ» μεταξύ Μονάδων ΕΕ/Π της Ελλάδας από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) και των ΗΠΑ από την 7th Squadron 17th Cavalry Regiment (7-17 CAV), η οποία έχει αναπτυχθεί στην Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE»
 • Γενάρης 2021 διμερής συνεκπαίδευση με την ονομασία «EDDIE’S ODYSSEY» και τη συμμετοχή αμερικανικών ελικοπτέρων που εδώ και μήνες σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο.
 • Στο πλαίσιο της εν λόγω συνεκπαίδευσης, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), με την επωνυμία «ΠΗΓΑΣΟΣ», στη Νέα Σάντα Κιλκίς, η οποία περιελάμβανε «αντικείμενα αεροκίνητων επιχειρήσεων προς εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος» και παροχής υγειονομικής περίθαλψης στο πεδίο της μάχης. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν δυνάμεις από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν προσωπικό και ελικόπτερα της 101 CAB.

Άλλωστε, η «Εφαρμοστική Διευθέτηση», σε υλοποίηση όσων προβλέπονται στο 2ο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, επεκτείνει το «αμερικανικό αποτύπωμα» και σε νέες τοποθεσίες.

Το δε Τροποποιητικό Πρωτόκολλο αναφέρει ως τοποθεσίες όπου θα απλώσουν πρόσθετες δυνάμεις τους οι Αμερικανοί:

 • Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
 • Το Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στις αεροπορικές βάσεις Λάρισας και Στεφανοβίκειου, όπου επίσης δρομολογούνται έργα.
Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία Βόλου
Φώτο αρχείου / Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία Βόλου

Ενώ όπως είναι γνωστό, σε ενημέρωση που έγινε σε εκπροσώπους κατασκευαστικών εταιριών στις 12 Γενάρη 2022, τους γνωστοποιήθηκε η πρόθεση των Αμερικανών να πάνε σε μια γενικευμένη «αναβάθμιση εγκαταστάσεων» και υποδομών στο Στεφανοβίκειο και σε μια νέα αποθήκη καυσίμων, όπως επίσης ότι «βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού μελλοντικά σχέδια για επιπλέον τοποθεσίες».

Τελευταία απόδειξη αυτής της εμπλοκής, το γεγονός ότι 12 επιθετικά ελικόπτερα των Αμερικανών που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας για τις βάσεις, έφυγαν για Πολωνία, στο πλαίσιο της …αξιοποίησης της Ελλάδας ως κόμβου διεκπεραίωσης μάχιμων μονάδων των ΗΠΑ προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, εν όψη των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία. 

Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο ΓΕΕΘΑ

Υπουργείο Άμυνας
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Άμυνας / Πηγή: Eurokinissi

Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Κοντολογίς, σε μια άσκηση ή επιχείρηση, όπου ΝΑΤΟ ή ΕΕ χρειάζονται πλοία για μεταφορά πολεμικού υλικού ή/και προσωπικού, το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ τα βρίσκει σε συνεργασία με το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο και τα συντονίζει.

 Έτσι έρχεται να απαντήσει από ελληνικής πλευράς στα ζητήματα της «στρατιωτικής κινητικότητας» με Υποστήριξη σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ειδικότερα σε:

 • Δυνάμεις ταχείας αντίδρασης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (EUBGs και NRFs).
 • Επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
 • Ασκήσεις ΝΑΤΟ, ΕΕ κατά τη διάρκεια της περιόδου ειρήνης.

Δείτε ακόμα...