Ευρωατλαντικός «σημαιοφόρος» στα Βαλκάνια

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Β.Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι στο Μέγαρο Μαξίμου
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Β.Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι στο Μέγαρο Μαξίμου, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στ. Πενταρόφσκι στην Αθήνα είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με κύρια ατζέντα την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «επιβεβαίωσαν τη σημαντική δυναμική που διαμορφώνεται στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Επίσης, «συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της Ενέργειας και της συνδεσιμότητας».

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εξάλλου τη στήριξη και της δικής του κυβέρνησης «στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας».

Τις θέσεις αυτές αναμένεται να επαναλάβει σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, που γίνεται στη Σλοβενία, με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να συζητούν το πώς και με τι όρους θα προχωρήσει αυτή η ευρωατλαντική ενσωμάτωση ήδη από χτες βράδυ σε ανεπίσημο δείπνο.

Μάλιστα, ο Μητσοτάκης επισήμανε στον Πρόεδρο της γείτονος ότι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της «συναρτώνται απολύτως με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης».

Ο Πενταρόφσκι χαιρέτισε άλλωστε το γεγονός ότι «η Ελλάδα ανήκει στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ». Μάλιστα, απευθυνόμενος και προσωπικά στον Μητσοτάκη, του είπε «βασιζόμαστε σε εσάς, στη στήριξή σας, όπως πάντα. Και ιδίως τα τελευταία 2,5 χρόνια, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Συμφωνία που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζεται πιστά επί ΝΔ, με τον Πενταρόφσκι να σημειώνει σε δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πως «η Συμφωνία των Πρεσπών συνέβαλε στην είσοδο της χώρας μου στο ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι στη συνέχεια θα συνδράμει, και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, για την εισαγωγή της χώρας μας στην ΕΕ».

Προσερχόμενος εξάλλου ο Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Σλοβενία, στο πλαίσιο της Συνόδου, επέμεινε ότι «έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό», πρόσθεσε, σκιαγραφώντας τον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο της περιοχής.

Δείτε ακόμα...